Онуфріївський район
Суспільство

Щастя вам з роси і води

Щастя вам з роси і води
Вулицею йде симпатична, елегантно вбрана, привітна жінка. Приїжджий перехожий може подумати, що це якась городянка приїхала в село відвідати рідних чи знайомих. Та це не так. Клавдія Леонтіївна Погорєлова зі своїм чоловіком вже 10 років, як оселилася в Онуфріївці.
Це чоловік вмовив Клавдію Леонтіївну переїхати у наше мальовниче селище. Тут живуть її сестри – Ліда і Люда- зі своїми сім’ями, а ще тут, за словами чоловіка, надзвичайна природа і гостинні та щирі люди.

Народилася Клавдія Леонтіївна Погорєлова 27 грудня 1946 року в селі Братолюбівка Кіровоградської області Долинського району у багатодітній сім’ї колгоспників Кулиничів Левка Григоровича та Віри Андріївни. Виховали батьки п’ятьох дітей – сина та чотирьох доньок. Клава була середульшою. Про своє дитинство сентиментальна жінка завжди згадує зі сльозами на очах:

- Наша сім’я була дружною, роботящою, діти у всьому допомагали батькам. Я, як і мої сестрички, завжди заздрила тим, у кого були бабусі і дідусі. Хотілося притулитися до бабусі, відчути її теплу руку на голівці або посидіти на колінах у дідуся та послухати казочку чи якусь бувальщину. Та мамині і татові батьки рано померли, тому в нашій сім’ї старші няньчили менших.

В нинішній час, незважаючи на не досить високі заробітні плати, батьки все ж частенько купують своїм дітям цукерки та інші ласощі. Про ласощі повоєнного дитинства згадує і Клавдія Леонтіївна:

- Коли б мене спитали, що в дитинстві для мене було найсмачнішим, я б, не задумуючись, відповіла – молоко. Ми жили бідно, грошей не вистачало, і коли мама купляла молоко, то це було справжнім святом. Молочну кашу я до цього часу дуже люблю. Коли ж батьки, зібравши грошей, купили корівку, то вся наша родина з великою любов’ю і ласкою доглядала за нею. Ми, малі, рвали для неї траву, водили пастися, напували. А ввечері, здоївши корівку, мама наливала нам у чашки ще теплого молочка, і воно здавалося нам найсмачнішим від усього на світі.

Сусіди, друзі і знайомі Клавдії Леонтіївни люблять і поважають її за щирість, люб’язність, порядність і доброту, бажання прийти на допомогу, підтримати іншого. Ці риси характеру виховали в неї батьки.

- Мій батько,- згадує Клавдія Леонтіївна, - вмів грати на балалайці. Пам’ятаю, як у свята чи просто ввечері після роботи ми ходили в гості до сусідів, або вони приходили до нас. Разом із дорослими співали пісень, пригощали один одного чимось смачненьким.

У школі Клавдія Леонтіївна навчалася добре. Після 8-го класу пішла працювати в їдальню. Згодом поїхала у Кривий Ріг до сестри. Там закінчила вечірню школу, отримала повну середню освіту. Потім вступила до торгового училища, закінчила його з відзнакою, влаштувалася працювати продавцем.

Зі своїм майбутнім чоловіком познайомилася випадково – у тролейбусі. Почали зустрічатися. У 1965 році одружилися. Разом пішли працювати на завод «Криворіжсталь».

- 23 роки пропрацювала на заводі, - згадує жінка. – Спочатку у «гарячому цеху» опановувала чоловічу професію – коваль-штамповщик (виготовляла скоби для розливу чавуну). Потім перейшла в інший цех. Від заводу разом з чоловіком отримали квартиру з усіма зручностями. Та коли, вже на пенсії, чоловік запропонував переїхати в Онуфріївку, я погодилася. І ось вже 10 років, як ми живемо тут.

Живе сім’я Погорєлових по вулиці Гагаріна у двоповерховому багатоквартирному будинку. Сусіди завжди бачать, як будь-яку роботу подружжя виконуює дружно і злагоджено. Обоє люблять чистоту і порядок, обоє люблять домашніх тварин, обоє старанно доглядають за рослинами на городі, обоє привітні і люб’язні у спілкуванні із сусідами і знайомими.

Три роки тому Клавдія Леонтіївна Погорєлова вперше прийшла до територіального центру на заняття в Університеті третього віку. Прийшла – і стала активним слухачем та учасником усіх занять і заходів. Однією з перших вона почала оволодівати скандинавською ходьбою (чоловік виготовив для цього спеціальні палиці), на заняттях вона знайомить своїх колег із цікавими методами нетрадиційної медицини, приймає участь у святах, екскурсіях, походах. Колеги по Університету люблять і поважають Клавдію Леонтіївну за щирість і відвертість, за людяність і порядність.

27 грудня Клавдія Леонтіївна Погорєлова святкувала своє життєве свято – 70-літній ювілей. Шановна Клавдіє Леонтіївно прийміть найщиріші привітання і найкращі побажання з нагоди вашого ювілейного дня народження. Бажаємо вам щастя, здоров’я, нехай кожен буденний день приносить вам любов і радість, а будь-які незгоди обминають ваш дім, нехай у ньому панують тільки добро і достаток. Щастя вам з роси і води. З Днем народження!

З повагою, працівники Онуфріївського територіального центру та слухачі

Університету третього віку

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF