Новгородківський район
Суспільство

Вища Народна Школа: «Освіта протягом всього життя»

Вища Народна Школа: «Освіта протягом всього життя»
З 2012 року на базі Новгородківської центральної районної бібліотеки діє Вища Народна Школа. Це виключно добровільне об’єднання людей, метою якого є отримання нових знань, розширення соціальних контактів та самореалізації слухачів у тій сфері, яка їх цікавить. Школа підтримує і розвиває у людей індивідуальні якості та виявляє яскраві таланти.
Як показав досвід проведення занять у ВНШ, люди поважного віку мають певний життєвий багаж, мудрість, але це не зменшує кількість питань, які людина задає собі для самопізнання.

Вища Народна Школа має особливий стиль діяльності, де викладачі і слухачі разом намагаються розглядати та вирішувати життєві проблеми, де кожен слухач сприймається як індивідуальність з багатим життєвим досвідом. Недарма девіз Вищої Школи: «Освіта протягом всього життя».

Працівниками центральної районної бібліотеки за період функціонування Вищої Школи було організовано та проведено 76 занять.

Не залишили нікого байдужими уроки духовності, народознавчі години, святкові світлиці «Щастя радості багато, нам Різдво несе до хати», «На щастя, на здоров’я, на Новий рік», «Віра людська чи може вона зцілювати», година вшанування «Жінка. Мати. Берегиня», інформаційні повідомлення «За листком календаря», година сміху «Перше квітня – свято серця і гумору». Слухачі Школи приймають активну участь у різноманітних тренінгах, вікторинах, літературних розминках: «Тренінг Медіаграмотність», «Психологічна наука для людини», «Єднання з природою».

Вища Народна Школа: «Освіта протягом всього життя»

Слухачі Вищої Школи – талановиті та обдаровані люди. В кожного з них є своє захоплення або улюблена справа, якими вони діляться із своїми товаришами по Школі.

Працівники бібліотеки намагаються всіляко урізноманітнити засідання, тому і запрошують на них цікавих, талановитих та відомих людей, жителів селища.

На засідання «Народне мистецтво – джерело краси, любові та натхнення» були запрошені Лариса Зоріна (читайте про неї тут) – вишивальниця, заслужений майстер народної творчості та Сергій Ковальчук – майстер з художньої ковки, член Спілки ковалів України. Лариса Зоріна презентувала народний календар «Заквітчана пісня», який оформлено її роботами, а Сергій Ковальчук продемонстрував ковані вироби: підсвічники, квіти, підставки.

Новою формою занять для слухачів стали мандрівки та екскурсії. Було здійснено туристичну мандрівку присвячену духовним місцям Новгородківщини, а саме до новозбудованого храму ім. Сергія Радонежського в селі Тарасівка. Неймовірні враження залишилися у слухачів після відвідування дендропарку «Веселі Боковеньки». Слухачі побували в Кіровоградському краєзнавчому музеї, відвідали меморіальний музей ім. М.Л. Кропивницького.

Вища Народна Школа: «Освіта протягом всього життя»

Вчитися ніколи не пізно, тому двері центральної районної бібліотеки завжди відкриті для нових слухачів.

"ВК" у PDF