Світловодський район
Суспільство

Ідентифікація тварин: що потрібно знати власникам свійських тварин

Ідентифікація тварин: що потрібно знати власникам свійських тварин
Держпродспоживсужба інформує всіх власників свійських тварин, які займаються їх утриманням та розведенням, щодо необхідності ідентифікації тварин.
Що таке ідентифікація тварин

Ідентифікація тварин — це процес ототожнювання тварини через присвоєння їй унікального ідентифікаційного номера з використанням візульних, електронних та змішаних засобів (в залежності від виду тварини). Ідентифікації підлягають велика та дрібна рогата худоба, свині, коні.

Мета проведення ідентифікації тварин

Ідентифікація тварин сприяє контролю за обліком та переміщенням худоби, що дає можливість контролювати епізоотичний стан в тваринництві, забезпечити належну охорону і профілактику здоров’я худоби і як наслідок - здоров’я людей, а також їх забезпечення високоякісними і безпечними м’ясо-молочними продуктами та достовірною інформацією про умови їх виробництва.

Якими нормативними документами регламентується ідентифікація тварин

Обов’язкова ідентифікація тварин передбачена Законом України "Про ідентифікацію та реєстрацію тварин" (зі змінами). Дія Закону розповсюджується як на юридичних осіб, так і на фізичних, включаючи власників тварин, які утримують та/або розводять їх для власного споживання.

Крім необхідності ідентифікації тварин, вищевказаний Закон зобов’язує власників тварин вести їх облік, володіти інформацією про переміщення, забій, утилізацію та падіж.

Подавати дані про реєстрацію тварин, їх розведення та утримання, переміщення, забій, утилізацію, загибель, падіж власник повинен протягом 5 робочих днів з дати таких дій або подій.

Що порібно для ідентифікації тварин

Для того щоб проідентифікувати та зареєструвати тварину, необхідно звернутися до Світловодської міської державної лікарні ветеринарної медицини, або до Власівської дільничної лікарні ветеринарної медицин з паспортом громадянина України та ідентифікаційним кодом.

Послуга ідентифікації платна — розмір плати залежить від виду тварини, що ідентифікується. Постановою Кабінету Міністрів України N506 від 8 серпня 2016 року затверджено відшкодування витрат на оплату послуг з ідентифікації та реєстрації тварин фізичним особам–власникам тварин. Але механізм відшкодування ще не розроблений.

Відповідальність за невиконання вимог Закону “Про ідентифікацію та реєстрацію тварин"


Власники тварин, які НЕ ЗВЕРТАЮТЬСЯ до відповідних установ ветеринарної медицини з метою ідентифікації і реєстрації тварин або ВІДМОВЛЯЮТЬСЯ проводити реєстрацію тварин підпадають під дію статті 107.2 Кодексу України про адміністративні правопорушення "Порушення вимог законодавства про ідентифікацію та реєстрацію тварин".

Дана стаття тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-85грн), а на фізичних – осіб підприємців та уповноважених осіб – від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-170грн).

"ВК" у PDF