Новгородківський район
Суспільство

«Народнопоетичні символи України» та «Країна майстрів» у Кропивницькому

«Народнопоетичні символи України» та «Країна майстрів» у Кропивницькому
До Дня працівників культури та аматорів народного мистецтва у Кропивницькому відкрилися одразу дві виставки майстрів декоративно-ужиткового мистецтва Кіровоградської області.
Так, 7 листопада, у виставковій залі обласного Центру народної творчості стартувала виставка декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Народнопоетичні символи України», на якій представлено близько двохсот робіт майстрів з усієї Кіровоградщини, у тому числі вишиті картини та сорочки, роботи з різьблення по дереву та гончарства, плетіння з соломи та бісеру, декоративного розпису та витинання, основними темами яких є традиційні українські символи: калина, соняшники, маки, чорнобривці, батьківська хата, українські танці, рушники тощо.

А вже 10 листопада у Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття обласної виставки «Країна майстрів». Ця виставка, започаткована як щорічний творчий звіт майстрів декоративно-ужиткового мистецтва області, зібрала кращі роботи членів спілки майстрів народного мистецтва України – 63-ох народних майстрів з 11 районів та міст області, які є зберігачами та продовжувачами кращих традицій українського народу.

І на обох цих виставках окреме місце посідали роботи заслуженого майстра народної творчості України, майстрині з Новгородківщини, Лариси Зоріної.

«Народнопоетичні символи України» та «Країна майстрів» у Кропивницькому

Коментуючи представлені на широкий загал власні роботи, майстриня зазначила: «Усі мої картини – це зображення світу української минувшини. Їх об’єднують такі характерні особливості як: позитивна тематика – фольклорна ідея перемоги боротьби над злом, чисті яскраві кольори, об’ємне зображення, присутність на картинах тварин та комах, національний одяг персонажів».

Нині помилуватися виробами майстрині можуть усі поціновувачі народного мистецтва.

"ВК" у PDF