Світловодський район
Суспільство / Інтерв’ю

Кременчуцьке та Дніпродзержинське водосховища поповнилися мальком товстолоба

Кременчуцьке та Дніпродзержинське водосховища поповнилися мальком товстолоба
З 29 жовтня по 30 жовтня 2016 року "Кіровоградрибоохорона" разом з користувачами водних біоресурсів вселила малька товстолоба до Кременчуцького та Дніпродзержинського водосховищ.
Захід вже став традиційним, бо проводиться вшосте, про користь його здогадується кожен, але ми вирішили розпитати заступника начальника Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Кіровоградській області Тетяну Ціленко про подробиці цьогорічного зариблення.

— Тетяно Леонідівно, кажіть, будь-ласка, скільки малька товстолоба вдалося заселити у Кременчуцьке водосховище?

— 17 833 екземплярів середньою вагою 150 грамів або 2 675 кг.

— Хто заплатив за майже 3 тони малька?

— Малька придбали за власні кошти користувачі водних ресурсів — підприємці м. Світловодська і Світловодського району. "Кіровоградрибоохорона" була лише ініціатором і брала безпосередню участь у цьому важливому заході разом з екологічною інспекцією та представниками міської і районної влади. — Звідки привезли малька? Чи приживеться він у нашому брудному водосховищі? — Цьогорічний зарибок був вирощений в с. Аджамка Кіровоградського району в рибному господарстві ПАТ "Кіровоградрибгосп". Мальок приживеться, безумовно і наше брудне, як ви сказали, водосховище буде очищати, коли підросте. Бо ця риба є рослиноїдною, її називають природним меліорантом, а збільшення її кількості у водоймі сприятиме поліпшенню санітарного стану водосховища.

— Дніпродзержинське водосховище теж цікавить наших рибалок, адже воно поряд зі Світловодським районом. Що там відбувалося?

— У Дніпродзержинське водосховище в районі Деріївки Онуфріївського району місцеві підприємці — користувачі водних ресурсів випустили 30 тисяч екземплярів малька товстолоба або 4,5 тони.

— Ви задоволені результатом заходів?

— Надзвичайно. Якщо раніше гроші, вкладені в мальок, поверталися підприємцям наступного року у вигляді зменшення податків, то на сьогодні у Верховній раді лежить законопроект, який відміняє ці пільги. Тож наші підприємці не компенсують свої витрати наступного року, скоріше за все. Я вважаю, що вони, знаючи про ці обставини, продемонстрували справжній патріотизм, вкладаючи гроші у відтворення водних біоресурсів, на благо народу.

— Дякую Вам за цікаву інформацію.

"ВК" у PDF