---
Суспільство

Прості способи профілактики грипу дозволять зберегти здоров'я

Прості способи профілактики грипу дозволять зберегти здоров'я
"Прості способи профілактики грипу дозволять скоротити термін хвороби та зберегти здоров'я оточуючих". Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі на тему: “Початок сезону грипу та ГРВІ в Україні: профілактика та лікування” повідомила заступник міністра охорони здоров'я України Оксана Сивак.
За її словами, згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, в сезоні 2016 – 2017 років в Україні здебільшого циркулюватимуть штами грипу: А/California/7/2009, A/Hong Kong/4801/2014 та B/Brisbane/60/2008. Зазвичай у всьому світі сезонні епідемії грипу викликають від 3 до 5 мільйонів випадків важкої хвороби та 250 - 500 тисяч випадків смерті, оскільки захворювання дуже швидко поширюється серед населення і перш за все вражає верхні дихальні шляхи, включаючи ніс, горло, бронхи. Наприклад, у Північній півкулі, щорічні епідемії грипу, які відбуваються протягом осені та зими, вражають близько 5-15% населення.

Як зазначила Оксана Сивак, найефективнішим способом запобігти захворюванню залишається вакцинація. Проте слід дотримуватися і основних правил під час недуги. Зокрема, при появі перших симптомів грипу хвора людина обов'язково повинна залишатися вдома, аби не спровокувати ускладнення своєї хвороби. Також варто пам'ятати про власну гігієну та відповідальність перед оточуючими.

Для зниження ризику передачі вірусу люди з симптомами респіраторної інфекції повинні тримати дистанцію від інших та дотримуватися правил гігієни дихальних шляхів для запобігання передачі захворювання: прикривати рот і ніс серветкою при кашлі або чханні, регулярно мити руки. Головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська поінформувала, що віруси грипу в основному передаються від людини до людини повітряно-крапельним шляхом і мають симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішими. Тому перші ж симптоми захворювання вимагають особливої уваги - якщо різко підвищилася до високих показників температура, розпочався головний біль, слід відразу звернутися до лікаря та максимально обмежити контакт з оточуючими. Особливо це стосується людей із ризиком тяжкого перебігу грипу H1N1 (т.зв. свинячого) – з бронхіальною астмою, серцево-судинними захворюваннями, надмірною вагою, цукровим діабетом, а також вагітних.

На думку в.о. Представника ВООЗ в Україні Луїджі Міґліоріні, “вакцини проти грипу, які використовуються понад 60 років в усьому світі, довели свою безпечність та ефективність. Тому ми в ВООЗ рекомендуємо щорічні щеплення як кращий спосіб захисту. Вакцинація є найбільш ефективним способом запобігання захворюванню і важким наслідкам від його перебігу”.

Завідувач ДУ «Український центр грипу та гострих респіраторних інфекцій МОЗ України» Тетяна Дихановська зазначила: “Поки що епідеміологічний поріг не перевищений, але тенденція до збільшення кількості випадків ГРВІ спостерігається” і повідомила про те, що Центр грипу готуватиме інформаційні бюлетені про ситуацію з захворюваністю щотижня.

"ВК" у PDF