Знам’янський район
Суспільство

Героїчне і трагічне очима майбутніх залізничників

Героїчне і трагічне очима майбутніх залізничників
18 жовтня Міський краєзнавчий музей відвідали учні ПТУ №12 – першокурсники, які оволодівають спеціальністю помічника машиніста електровоза.
Учні ознайомилися з виставками, які діють у музеї у нинішній час – виставкою робіт фронтового живопису «Маріуполь на межі» художниць Г.Торкаєнко і О.Украінцевої, стендовою виставкою «Спротив геноциду», присвячену подіям Голодомору 1932-1933 років та виставкою робіт живопису нашого земляка А.М.Татарова. Відвідування музею організували викладач історії ПТУ №12 В.Халімончиков та майстри училища.

Учнів глибоко вразили фронтові сюжети робіт молодих маріупольчанок. Трагізм полягає у зовнішній буденності військових подій. Зараз над Кіровоградщиною мирне небо, але у якихось п’яти сотнях кілометрах від нас тривають бойові дії, обстріли, гинуть люди і до цього неможливо звикнути. Всі атрибути війни – зброя і військова амуніція, палаючі міста, біженці війни, важкі куби блокпостів і залізобетонні тетраподи представлені тут. Учні відчули, що це відбувається сьогодні і зараз. Мужні обличчя воїнів дивляться на нас з портретів.

Героїчне і трагічне очима майбутніх залізничників

Хвилюючою постає виставка «Спротив геноциду. 1932-1933», яка створена Інститутом національної пам’яті України. Ще на початку ХХ століття відбулася спроба створити Українську національну Державу, але боротися за неї довелося до 1991 року. Більшовики за будь-що намагалися зберегти владу над Україною. Голодомор 1932-33 років став спланованою акцією по залякуванню і винищенню нашого народу.

Однак був і спротив, повстання, цілі підпільні групи, справжні пункти допомоги нужденним, які створювали вчителі, лікарі, управлінці, з ризиком для життя.

Учням стало зрозуміліше, що події початку 1930х років – це нагадування про ціну незалежності, нашої соборної держави, за яку воюють воїни ЗСУ на Сході.

Ну а роботи художника А.Татарова показують нам те прекрасне, цікаве, що нас оточує. Багато робіт художника показують наш край, його цікаві і неповторні куточки. У теперішню холодну осінь від кольорів і сонця на папері, якось, почувається тепліше на душі.

Учні в книзі відгуків висловили подяку авторам робіт і музею. Вони написали, що «виставка їх дуже вразила, викликала повагу до воїнів АТО та бажання підтримати наших воїнів. Це - завдяки вдалому відтворенню художницями подій, які відбуваються на фронті». Цей візит до музею був цікавим і корисним для учнів ПТУ №12. На таких прикладах вони все більше відчуватимуть себе громадянами України, її майбутніми захисниками і будівничими.

"ВК" у PDF