Світловодський район
Суспільство

Підступний стафілокок

Підступний стафілокок
В останні роки стафілококова інфекція стає однією з найбільш актуальних проблем медицини, особливо резистентні до антибактеріальних препаратів штами.
Стафілококи – це мікроорганізми, які широко розповсюджені в природі: в повітрі, воді, грунті, на різноманітних предметах вжитку. Вони входять до складу нормальної мікрофлори людини (шкіра, слизові оболонки, кишечник) та у здорових осіб знаходяться з нею в симбіозі.

стафилОднак, у несприятливих для людини умовах, коли рівень імунітету знижується, стафілококи швидко розмножуються, від чого порушується постійний біобаланс мікрофлори в організмі.

У деяких осіб може формуватись стійке стафілококове бактеріоносійство. У таких осіб золотисті стафілококи зустрічаються, в основному, в порожнині носа. Носії постійно виділяють мікроби масивними дозами у навколишнє середовище, що може призводити до зараження певної кількості інших людей. Носійство стафілокока людьми не завжди супроводжується значними проблемами. Тому, людина, в носоглотці якого «мешкає» цей мікроорганізм, далеко не завжди про це підозрює. І, відповідно, може служити джерелом інфекції – тобто «заражати» стафілококом. Особливо небезпечно таке носійство серед медичних працівників, оскільки вони можуть стати джерелом внутрішньолікарняних інфекцій, та серед робітників закладів громадського харчування, особливо в дитячих колективах, оскільки при попаданні бактерій на їжу вони можуть бути причиною харчових токсикоінфекцій (так званих харчових отруєнь). Ось чому важливого значення набуває виявлення та санація носіїв золотистого стафілококу, насамперед, серед працівників харчоблоків, закладів громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів та медичних установ.

За 9 місяців 2016 року Світловодським районним лабораторним відділенням ДУ «Кіровоградський ОЛЦ МОЗ України» при проведенні профілактичних обстежень 904 особам на носійство золотистого стафілококу було виявлено 115 носіїв, що становить 12,7%.

За відповідний період 2015 року обстеження пройшли 1093 особи, виявлено 133 носія (12,2%). Аналізуючи дані за останні роки, відмічається постійне збільшення відсотку виявлених носіїв.

Своєчасне виявлення інфекції та адекватне лікування збереже здоров’я не тільки самих носіїв, але й оточуючих.

Обстеження на носійство золотистого стафілококу можна пройти, звернувшись в Світловодське районне лабораторне відділення ВСП Олександрійського міськміжрайонного відділу ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» за адресою: м. Світловодськ, вул. Єгорова, 41, тел. 2-74-30.

"ВК" у PDF