Знам’янський район
Суспільство

Диківка відзначила 274 роки від дня заснування

Диківка відзначила 274 роки від дня заснування
День народження села – завжди особливе свято. Його з однаковою радістю зустрічають і молодь, і люди похилого віку, адже нічого немає в житті дорожче малої батьківщини, найпрекраснішої та дивовижної.
На свято завітали заступник голови районної ради Д.Молодченко, керівник апарату районної державної адміністрації О.Слюсаренко, помічник-консультант народного депутата України О. Довгого А. Іщенко та представник ТОВ «УкрАгроКом» О.Донець.

Диківка відзначила 274 роки від дня заснування

Зі словами привітання до односельців звернувся Диківський сільський голова В.Андрієнко, який висловив слова вдячності роботящим людям села, їх невтомним рукам, які вирощують хліб, дбають про продовольчу безпеку району, області та країни.

Диківка відзначила 274 роки від дня заснування

Святкування Дня села в Диківці стало вже доброю традицією. Оскільки тут до народних традицій, до їх збереження ставляться з особливою увагою, адже ваше село має дуже багату історію.

Сьогодні в селі проживає 1269 чоловік, з яких 216 дітей, 338 громадян сільської ради знаходяться на пенсійному забезпеченні.
Функціонують Диківська ЗОШ І-ІІІ ст., амбулаторія загальної практики – сімейної медицини, будинок культури, бібліотечна філія, дитячий дошкільний заклад «Віночок», відділення поштового зв’язку, Свято-Богоявленський жіночий монастир, до якого і в будні і в свята йдуть люди не тільки з району чи області, а й з усієї України.

Землі сучасної Диківки знаходяться у власності населення та використовуються сільськогосподарськими підприємствами. Найбільші з них – це ТОВ «Прогрес», ТОВ «Знам’янська агропромислова компанія» та ПСП «Агротрейдинг», які спеціалізуються на вирощуванні зернових, зернобобових та олійних культур.

У листопаді 2016 року планується закінчити роботи з реконструкції Диківської ЗОШ І-ІІІ ст., які виконуються за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій по Знам’янському району. У рамках проекту проходить заміна вікон та зовнішніх дверей на металопластикові; утеплення фасаду та горищного перекриття; заміна азбестоцементних листів на металочерепицю; влаштування водовідведення стічних вод; утеплення горищного перекриття. Загальна вартість робіт складає 3808,644 тис.грн.

У рамках Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ» реалізується мікропроект «Покращення медичних послуг в медичній амбулаторії с.Диківка» (заміна внутрішніх мереж електропостачання та перепланування приміщень). Вартість робіт становить 314,25 тис.грн., з них 222,0 тис.грн. – кошти ЄС/ПРООН. На даний час виконанні роботи з перепланування приміщення та заміни внутрішніх мереж електропостачання, водопостачання та водовідведення. Через тиждень планується завершити усі роботи з даного проекту.

Попереду реалізація проекту щодо реконструкції існуючої котельні з заміною зовнішньої та внутрішньої мережі теплопостачання у Диківській ЗОШ І-ІІІ ст., який включений в перелік об’єктів, фінансування яких планується здійснювати за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у 2017 році.

Вітали гостей свята й голова Диківської первинної організації ветеранів С.Горієнко, вихованці ДНЗ «Віночок», учні Диківської ЗОШ І-ІІІ ст.
Під час святкових заходів привітали батьків шести маленьких жителів села, які народилися у вересні 2016 року.
Побажали наснаги та подяки за виховання дітей батькам багатодітних родин Т.Ротарь та О.Ротарь, М.Кумпан та М.Вельми, Л.Хацько та С.Хацько, О.Горщак та А.Горщак.

З днем народження, в день свята, його учасники привітали С.Карауш, домогосподарку, якій вручили пам’ятний подарунок (спонсор – підприємець С.Олійник).

Побажали прожити в здоров’ї і радості до золотого весілля молодим сім’ям О.Гуліди та Л.Гуліди, Р.Санду і Ю.Санду (спонсор – підприємець А.Часник).

Пишаються в Диківці людьми, чия життєва мудрість є повчальною книгою для молодого покоління. Низько вклонилися односельці Катерині Максимівні Зубасі, якій виповнилося 102 роки, Володимиру Іллічу Гордієнку (92 роки), Марії Федотівні Лазаренко (91 рік), Марії Іванівні Куцик (90 років) та Ніні Данилівні Дерев’янко (90 років).

Диківка відзначила 274 роки від дня заснування

Гордяться односельці й силою, мужністю, сміливістю та героїзмом чоловіків, які виконують свій військовий обов’язок у зоні проведення АТО. Пишаються працьовитими та невтомними працівниками сільськогосподарських підприємств та підприємцями, які дбають про розвиток і добробут села, займаються його благоустроєм. Величають майстрів, які продовжують традиції української культури та представляють свої вироби на різноманітних виставках.

Запальними танками та душевними піснями вітали учасників свята колективи художньої самодіяльності Диківського СБК та хореографічного колективу «Калина».

Диківка відзначила 274 роки від дня заснування

Кульмінацією святкування став виступ Народного аматорського гурту «Петриківські козаки» (смт. Нова Прага).
Гості свята взяли участь у безпрограшній лотереї, посмакували смачним кулішем, мали нагоду поспілкуватися між собою та отримати купу позитивних емоцій.

Диківка відзначила 274 роки від дня заснування

Закінчилося свято словами вдячності та побажаннями миру, добробуту й щастя від Диківського сільського голови В.Андрієнка, який наостанок подарував присутнім пісню «Роса» у власному виконанні.

"ВК" у PDF