Світловодський район
Суспільство

В обласному центрі народної творчості відкрито виставку робіт митців-аматорів Світловодська «Вітрила творчості»

В обласному центрі народної творчості відкрито виставку робіт митців-аматорів Світловодська «Вітрила творчості»
В її відкритті взяли участь перший заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Коваленко, голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, директор департаменту культури, туризму та культурної спадщини облдержадміністрації Валентина Животовська.
У виставковій залі Центру представлені роботи майстрів декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва Світловодського міського осередку обласного творчого об’єднання "Дивосвіт" (об’єднання створене у 2007 році за ініціативи директора обласного центру народної творчості Валентини Пращур з метою збереження та забезпечення розвитку всіх видів і жанрів народного мистецтва, підтримки та популяризації творчості кращих народних умільців Кіровоградської області). Ця мистецько-аматорська спільнота має у своєму складі 21 районний та 3 міські осередки, об’єднує майстрів декоративно-ужиткового мистецтва та самодіяльних художників, які своєю творчістю сприяють відродженню і розвитку мистецьких традицій Кіровоградщини. Крім виставок, "Дивосвіт" також організовує та проводить зустрічі з обдарованою молоддю, налагоджує зв’язки з творчими об’єднаннями Національної спілки майстрів України інших областей.

Нинішня виставка дає змогу ознайомитись, зокрема, з діяльністю 14 художників-аматорів придніпровського краю. Серед представлених робіт – пейзажі Анатолія Сіромахи, Андрія Бикова, натюрморти Наталії Чепурної, Олександра Охнальова, Людмили Попруженко, Анатолія Татарова, Наталії Крячко, композиції на тему усної народної творчості Олени Шитової.

Декоративно-ужиткове мистецтво світловодських умільців представлене традиційними та сучасними видами. У складі експозиції – вишивки Анни Пустовойтенко, Галини Чемадури, Лариси Турської, Євгенії Брусенцової, Віти Кохно, предмети декоративного розпису Олександра Романенка, колекція жіночих прикрас в техніці бісероплетіння Наталії Дзюник та Віталіни Кам’янович, вироби з лози Василя Росінського.

Окреме місце займають роботи художників-аматорів та майстрів народного мистецтва на релігійну тематику, надані головою просвітницького центру Свято-Покровського Кафедрального Собору міста Світловодська, протоієреєм Віталієм Коваленком. Це картини Олени Ротар, вишиті бісером ікони Галини Петрової, Світлани Грудіної, Неоніли Тищенко, Лариси Скальської, триптих ікон з окладами в техніці макраме Тетяни Калініченко.

Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко привітав присутніх, а насамперед самодіяльних митців, з відкриттям виставки.

– Це і є основне завдання центру народної творчості, – зазначив він, – популяризувати, підтримувати народні таланти, сприяти розвитку їх творчості. Всі роботи, які ми оглянули, настільки цікаві, оригінальні, майстерні, що хочеться дивитися й дивитись. Бо від них йде людське тепло простих, добрих сердець.

Щодо підтримки на Кіровоградщині галузі культури (про це говорив також керівник обласної ради Олександр Чорноіваненко), то перший заступник голови облдержадміністрації наголосив, що це не просто слова, це реальні справи, реальні кошти, які спрямовуються не лише на обласні заходи, а й для розвитку галузі культури та її підтримку на територіях, у тому числі в сільській місцевості. Адже, за його переконанням, немає клубу – немає й села.

Тому надзвичайно важливим, на думку Сергія Коваленка, є анонсований під час відкриття виставки директором центру народної творчості Валентиною Пращур проект "Мистецтво мого села", що створюється для ще ширшого представлення самобутньої художньої творчості сільських аматорів.

Перший заступник голови облдержадміністрації подякував Світловодському міському голові Валентину Козярчуку, управлінню культури і туризму Світловодської міської ради за підтримку народних талантів, за можливості для них і творити, і демонструвати свою творчість.

Свою пісенну творчість під час презентації виставки демонстрували народний аматорський вокальний ансамбль "Голубка" (керівник Василь Кузьменко) та вокальний ансамбль "Явір" (керівник Надія Кузьменко) Світловодського міського Палацу культури.
В обласному центрі народної творчості відкрито виставку робіт митців-аматорів Світловодська «Вітрила творчості»
В обласному центрі народної творчості відкрито виставку робіт митців-аматорів Світловодська «Вітрила творчості»

"ВК" у PDF