---
Суспільство

На Кіровоградщині планують екологічно та енергоефективно перероблювати сміття

На Кіровоградщині планують екологічно та енергоефективно перероблювати сміття
У Кіровоградській області ведеться активна робота щодо створення комунального сміттєпереробного підприємства. Питання про створення такого заводу обговорюється з 2009 року, але до цього була ідея створити приватну структуру.
Уже проведено перемовини з потенційними партнерами стосовно використання технології утилізації, є домовленість з Мінрегіонбудом та Мінфіном, що вони готові розглянути дану пропозицію, підібрано земельну ділянку, визначено комунальне підприємство, яке зможе отримати кредитні кошти та здійснювати відповідну діяльність. Для вирішення даного питання планується залучення коштів Європейського інвестиційного банку.

Про це повідомив директор департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської обласної державної адміністрації Олександр Ковтунов – повідомляє кореспондент Першої електронної газети.

На Кіровоградщині планують екологічно та енергоефективно перероблювати сміття

«Створенням цього заводу ми хочемо одночасно вбити двох зайців – і отримувати альтернативне паливо, і використовувати це альтернативне паливо у якості тепла для нашого КП «Теплоенергетик». Тим самим ми зможемо забезпечити енергонезалежність підприємства і знизити собівартість тепла для жителів Кропивницького. Це також дозволить дбати про навколишнє середовище», – сказав Ковтунов.
Як зазначає Олександр Ковтунов, зараз керівництво області знаходиться у пошуку джерел інвестування. Потужність сміттєпереробного заводу планується така, щоб охопити утилізацію відходів Знам’янського, Олександрійського, Кіровоградського, можливо, навіть Світловодського районів.

«Будівництво будь-якого заводу коштує близько 35 млн євро. Такою є і приблизна вартість майбутнього сміттєпереробного підприємства (це переробка 80-100 тонн сміття на рік). Також варто враховувати, що нам скоріше за все доведеться замінити печі на ТЕЦ, провести реконструкцію турбін. У даному випадку ми розраховуємо на кошти Європейського інвестиційного банку. У Європі при будівництві подібних заводів вітається також залучення коштів приватних інвесторів», – розповів Ковтунов.

Сміттєпереробний завод планують створювати як комунальне підприємство, оскільки дана форма власності значно полегшує надання земельної ділянки для будівництва.

"ВК" у PDF