Світловодський район
Суспільство

Рак… У хорошому розумінні. Щоб він не щез

Рак… У хорошому розумінні. Щоб він не щез
З кінця серпня розпочинається ще один нерест. Але нерест, в умовному (не рибному), значенні — у ці дні у наших дніпровських раків розпочалася линька.
Точніше, вона не розпочалася, а перейшла у другий етап, говорить заступник начальника Кіровограддержрибохорона Тетяна Ціленко (на фото). Перший тривав з квітня по липень і своїми строками прийшовся під рибний нерест. І раки, власно кажучи, в цей період підпадали під загальну заборону вилову водних наших ресурсів — вони і линяли (вперше), і потомство виношували. А от з кінця серпня у них розпочинається друга фаза линьки, яка триватиме до кінця вересня. Тож і на цей період вводиться мораторій на їхню ловлю — з 25 серпня по 30 вересня.

— Не помилюся, коли скажу, що чимало наших громадян, пов’язують цю заборону — як у риб — з періодом розмноження.

— Ні, на відміну від риб, які залишають свою ікру після відкладення, власне кажучи, напризволяще, самиця рака виношує свої ікринки приклеєними у себе під плесом (хвостом). І після того, як рачата вилупились (50-60 особин), вони майже два місяці знаходяться під материнською опікою.

А линька, пояснила далі пані Тетяна, пов’язана з тим, що у цей період раки ростуть. А для цього вони скидають стару хітинову оболонку, яка через свою міцність не дає їм цього зробити. Відтак позбувшись свого панцеру, раки, залишившись "голими", підростають. Одночасно вони "обростають" новою захисною оболонкою, яка вже відповідає розміром їхніх тіл, що підросли. Тож, у цей період раки беззахисні і надто вразливі. І треба бути геть безжалісним створінням, щоб виловлювати їх для своєї гастрономічної насолоди.

А для тих, кому невідома елементарна жалість цих милих створінь, сувора і водночас мила рибо-(і рако)-охоронниця нагадала про покарання для порушників заборони: штраф від 34-х до 170-ти гривень. У разі вилову забороненим знаряддям — від 340-а до 680-ти гривень. Також, окрім цього губителям природи доведеться сплатити ще по 25,5 гривень за кожну членистоногу голову. І як останній аргумент на користь утримання від ловлі раків у ці дні, наша співрозмовниця нагадала про вкрай задушливу нині атмосферу для всього сущого у наших водах (і не лише для раків). Тож, якщо до цього додасться ще й вилов раків, то ми їх і до Червоної книги не встигнемо занести — щезнуть.

"ВК" у PDF