Світловодський район
Суспільство

Стежками Чигиринщини

Стежками Чигиринщини
Богданів край – унікальний куточок Черкащини, історичне ядро української нації, що вражає самобутніми культурними традиціями, мальовничими краєвидами і щирою українською гостинністю. На Черкащині є місця, де кожен квадратний метр території дихає історією, і мимоволі відчувається, як оживають давні звичаї і традиції.
Саме тому сектор молоді та спорту Світловодської районної державної адміністрації організував екскурсію, приурочену до Дня молоді, для творчої учнівської молоді з Павлівки та Микільського на Чигиринщину.

Знайомство з туристичними об'єктами заповідника розпочалось з музею Богдана Хмельницького, де розповіли про історію козацтва за часів його гетьманства. Зібрання експонатів музею Богдана Хмельницького налічує близько 2000 предметів. Серед них унікальна археологічна колекція речей XVII століття, козацька зброя та спорядження, нумізматика, твори українського мистецтва на козацьку тематику. Музей має численну колекцію пізньосередньовічних предметів декоративно-ужиткового мистецтва: горщики, глечики, миски, кухлі, пічні кахлі із замчища (резиденції) Б. Хмельницького у с. Суботів.

Оглянули і комплекс будівель резиденції Богдана Хмельницького. В корпусі козацької канцелярії кожен екскурсант від старшого до наймолодшого мав нагоду на хвилинку поринути в Богданові часи спробувавши себе в ролі писаря, зайнявши його робоче місце.

На Замковій горі, з якої відкривається неповторна панорама Чигирина та його околиць, учні захоплювалися легендарними пам'ятками історії: величним монументом Б. Хмельницького, кам'яним хрестом на честь захисників міста в часи середньовіччя, залишками Чигиринської фортеці – бастіоном Дорошенка.

У Суботові молоді було цікаво дізнатись про історію визначної архітектурної пам'ятки XVII ст. – церкви Святого Іллі. Цей храм був збудований за наказом і коштом Б. Хмельницького. Іліїнська церква була і родовою усипальницею Хмельницьких, і частиною оборонної системи місцевого замку. За літописом, у 1657 році в цій церкві і було поховано великого гетьмана. У ХІХ ст. біля храму добудували дзвіницю.

Поруч із церквою розташоване замчище Б. Хмельницького площею біля 2 га. Археологами досліджена лише невелика його частина. Над знайденими кам'яними підмурками оборонної вежі споруджений павільйон.

У Суботів учні скуштували страви української кухні і вирушили у Стецівку до етнографічного комплексу "Козацький хутір" – музею під відкритим небом, де побачили хати-мазанки під стріхою, у яких жили козаки, традиційну дерев'яну козацьку церкву. А поряд паслися вівці, ніби і не було тих сотень років, вітрів часу і забуття…

Подорож до Національного історико-культурного заповідника "Чигирин" – пам'ятна подія для кожного туриста, а для нашої учнівської молоді вона стала надзвичайно пізнавальною.

"ВК" у PDF