Світловодський район
Суспільство

На засіданні ГР: Вартість проїзду, стихійна торгівля та на довгобуд на території ЗОШ №1

На засіданні ГР: Вартість проїзду, стихійна торгівля та на довгобуд на території ЗОШ №1
Найбільш гучним і дискусійним питанням порядку денного чергового засідання Громадської ради при міськвиконкомі, яке відбулося 19 травня у Депутатській кімнаті адмінбудинку, стало "Про затвердження вартості проїзду на міських маршрутах".
Основний доповідач з цього питання, депутат міськради Надія Мальцева розповіла про те, як Робоча група, до якої, окрім неї, входила ціла плеяда фахівців-економістів, прискіпливо вивчала і документи, надані перевізниками, і самі виходили на маршрути, і таке інше. Пані Надія, зокрема, нагадала, що тариф 3,50 грн. і 4,75 (на Власівку) був затверджений у березні минулого року як тимчасовий — через тодішнє карколомне здороження цін на пальне. А раз він тимчасовий, його, щонайдовше, через півроку мали би відмінити. Але цього не було зроблено й донині. Тому вона оприлюднила акт з висновками Робочої групі: рекомендувати міському голові і виконкому зняти по 50 копійок з тих (вимушених) тарифів, на які їх було підвищено у березні 15 року і одночасно їх (оті 50 коп.) додати до нових старих тарифів.

На засіданні ГР: Вартість проїзду, стихійна торгівля та на довгобуд на території ЗОШ №1

У свою чергу присутній на засіданні заступник начальника управління економіки Олексій Лисенко виказав, також, присутнім на засіданні керівникам чотирьох автотранспортних підприємств застереження щодо їхнього бажання (окрім ФОП Макаров) підвищити вартість проїзду по місту до 4 грн. 75 коп. Адже, за його словами, "маршрутки" і без цього їздять напівпорожні. А коли вартість проїзду ще більше зросте — люди взагалі припинять користуватися їхніми послугами. Що вдарить і по самим перевізникам.

На засіданні ГР: Вартість проїзду, стихійна торгівля та на довгобуд на території ЗОШ №1

…Звісно, відповів на це Володимир Сєргєєв, голова ТОВ "Світ-Автолегіон", 4,75 був би найбільш економічно обґрунтованим тарифом, за рахунок якого обновлявся би і рухомий склад автопідприємств (найновіший автобус наразі 2008 року випуску — немає грошей на купівлю нових), і гідні зарплати платити би водіям, і за рахунок підприємств навчали б шоферській справі молодь, яка виявить бажання працювати у них. Бо ж, аргументував Сєргєєв, відкрити відповідну категорію обходиться сьогодні бажаючим у 13 тисяч гривень — відтак водійські кадри, середній вік яких за 40, не оновлюються належним чином. Але ж і перевізники не прагнуть "перегинати палку", створюючи додаткову соціальну напругу. Тому, на їхню думку, 4 гривні по місту стало би паритетним і виваженим рішенням…

На засіданні ГР: Вартість проїзду, стихійна торгівля та на довгобуд на території ЗОШ №1

З розумінням поставитись до перевізникових проблем закликали зібрання секретар ГР Тетяна Козярчук, найстарший громадський активіст Михайло Шаповал. А Дмитро Рябенко взагалі запропонував тарифну планку по місту встановити на позначці у 4 грн. 75 коп. Від чого обурена Мальцева почала звинувачувати цих добродіїв у заграванні з перевізниками, нагадуючи їм, що вони насамперед мають захищати інтереси пересічних світловодців. А коли вона почала дорікати голові ГР Михайлові Касьянову за те, що він утримався під час голосування за оті 3,50 і 4,75 — мов, не гоже, коли голова ховає голову у пісок, згаданий Шаповал не стримався і закликав головуючою заткнути пані Надії рота — щоби вона не тиснула на інших, нав’язуючи їм свою думку. На що та образилась і на знак протесту залишила збори.

Наступним було питання стосовно ліквідації вуличної торгівлі на Героїв України біля ТЦ "Всесвіт". Якщо на цій же вулиці (біля ринку "Світанок") з такою торгівлею було покінчено, надавши торговцям місця всередині ринку, то коло ТЦ "Всесвіт" така можливість обмежена незначною площею на задньому дворі торгівельного центру. Тож, більшістю голосів була підтримана пропозиція рекомендувати виконавчій владі прибрати зі згаданого місця торгівлю "з колін" але з обов’язковим наданням альтернативних місць. І щоб там не "драли" з бабусь з пучком кропу чи іншої городини по "три шкури" за так зване містове.

Третім пунктом Касьянов поінформував громаду про те, як реалізується у Світловодську новація — Громадський бюджет. Із п’яти запропонованих варіантів, повідомив голова, найбільше голосів як в інтернеті, так і в бібліотеках набрала пропозиція щодо облагородження на 0,1% від міського бюджету (або на 50 тисяч гривень) центральної частини Парку культури й відпочинку ім. Т.Г.Шевченка з урахуванням побажань Центру реабілітації інвалідів "Добрада" - для забезпечення там більшої доступності для людей з обмеженими фізичними можливостями.

На засіданні ГР: Вартість проїзду, стихійна торгівля та на довгобуд на території ЗОШ №1

У Різному трішки поговорили про довгобуд на території ЗОШ №1. Наприклад, Валентина Кучер запропонувала, задля економії щорічних бюджетних 150 тисяч гривень на охорону об’єкту, загатити там вікна і зняти його з охорони — всередині там все одно красти нічого, то нехай тамтешній дільничний робить щоденний обхід того довгобуду на предмет цілісності забитих віконних отворів.

На засіданні ГР: Вартість проїзду, стихійна торгівля та на довгобуд на території ЗОШ №1

А от Касьянов поінформував про дещо цікавіше… Настоятель церкви Введення Пресвятої Богородиці Володимир Цоуфал, що розміщується у цокольному приміщенні на Єгорова, запропонував ГР розглянути можливість безоплатної передачі цього спірного довгобуду церковній громаді — там батюшка планує втілити свою ідею щодо створення такого собі Медично-духовного просвітницького центру з друкарнею, реставраційною майстернею тощо. Але, зазначив пан Михайло, про щось тут рано говорити — бо ідею панотця мають ще вивчити і затвердити високі церковні ієрархи.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF