Світловодський район
Суспільство

Управління юстиції інформує

У зв’язку із набранням чинності Законами України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань" та "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", відбулись суттєві зміни у сфері отримання послуг з питань державної реєстрації.
Вони полягають у передачі повноважень з державної реєстрації від територіальних органів Міністерства юстиції України на місця, запровадженні електронних сервісів, а також створенні конкуренції у сфері державної реєстрації.

На сьогоднішній день процес передачі зазначених функцій до Світловодської міської ради та Світловодської районної державної адміністрації (за адресою вул. Героїв України, 14) закінчився. Світловодське міськрайонне управління юстиції державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно не проводить. Крім міської та районної державної адміністрації мешканці міста та району можуть також звертатись до державних та приватних нотаріусів.

Вищевказаними Законами закріплено принцип "екстериторіальності", що полягає у проведенні державної реєстрації речових прав на нерухоме майно незалежно від місцезнаходження майна в межах області та м. Києва (крім державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, що проводиться нотаріусами незалежно від місцезнаходження майна) та державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців будь-яким органом державної реєстрації в межах України.

Міністерством юстиції України та його територіальними органи у сфері державної реєстрації залишені повноваження здійснення державної реєстрації громадських формувань, їх символіки, підтвердження всеукраїнського статусу громадського об’єднання.

"ВК" у PDF