Новгородківський район
Суспільство

Герої Чорнобиля поруч

Герої Чорнобиля поруч
26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС сталася найбільша катастрофа сторіччя. Це була трагедія не тільки для України, а й для всього людства.
Аварія на ЧАЕС висвітила кожного, хто там працював і жив, виділила перших із перших. Вони, ризикуючи своїм життям, кинулись на ліквідацію аварій, аби своїми грудьми відвернути трагедію. Ліквідаторами аварій були і мешканці села Митрофанівка. Про одного з них я хочу розповісти.

Герасімов Сергій Леонідович, 1965 року народження, жив і працював трактористом в нашому селі. 23 лютого 1987 року був призваний на ліквідацію наслідків аварії. Військова частина, в якій проходив службу Сергій Леонідович була розташована в селі Оране, що знаходилась в 30-тикілометровій зоні. Це була спеціальна частина хімзахисту. Спеціальним розчином проводилась дезактивація приміщень атомної станції. Ліквідатор проходив службу з лютого по червень місяць 1987 року. За цей час неодноразово перебував на самій станції.

Чорнобильське лихо… Радіація… Радіонукліди. Скільки тривоги внесли ці слова у наше життя. Скільки життів і здоров’я забрав цей невидимий і підступний ворог. Не обійшло це лихо і сім’ю Сергія Герасімова. Після тривалої хвороби в віці 35 років, 27 грудня 2000 року Сергій Леонідович помер. У нього залишалися дружина і двоє малолітніх дітей.

Ось уже і тридцять років пройшло з того страшного часу, але наша пам’ять, і пам’ять багатьох наступних поколінь – знову і знову буде повертатись до трагічних квітневих днів 1986 року. І пам’ять про людей, які віддали своє здоров’я і життя, щоб приборкати це лихо, завжди буде з нами!

"ВК" у PDF