---
Суспільство

Незадовільні умови праці - чинник стресу на робочому місці

Незадовільні умови праці - чинник стресу на робочому місці
Проведені держсанепідслужбою області дослідження фізичних факторів навколишнього середовища на робочих місцях засвідчили: найбільші відхилення від нормативів - на державних підприємствах.
Умови праці безпосередньо впливають на емоційний стан працівника і, як наслідок, на продуктивність праці. Тому створення комфортних умов на виробництві повинні бути пріоритетним завданням керівників підприємств.

Державною установою "Кіровоградський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України" проводяться лабораторні вимірювання фізичних факторів середовища на робочих місцях на виробництвах в області. Протягом 2015 року такі вимірювання були проведені на 1420 підприємствах різних галузей, в закладах та установах - на 725 державних та на 695 підприємствах недержавної власності. На робочих місцях проводились вимірювання: освітлення – на 6451 робочому місці, шуму – на 414, вібрації – на 244, мікроклімату – на 11441. Результати вимірювань виявили, що недостатнє освітлення було на 149 (2,3%) робочих місцях; перевищення шуму зафіксовані в 16,2% випадків; вібрація перевищувала норматив на 45,5% перевірених робочих місць; показники мікроклімату не відповідали санітарно-гігієнічним нормам майже в 4,4% випадків. При цьому найбільша кількість відхилень від нормативів виявлена на державних підприємствах.

У Європі за останніх 15 років стрімко зросла кількість людей, які через стрес опиняються на лікарняному. У середньому 3,6 відсотка працівників отримують довідки про тимчасову непрацездатність. Проведені в європейських країнах дослідження свідчать: стрес під час трудової діяльності є особливо небезпечним.

Такий стрес виникає внаслідок тривалого впливу на працюючого комбінованої дії психоемоційних перевантажень та небезпечних виробничих чинників: інтенсивність праці; зростання потоку інформації, яку необхідно опрацювати і використовувати у повсякденній практиці; дефіцит часу; відповідальність за прийняття рішень; гіподинамія; різні зовнішні впливи (шум, забруднення, випромінювання тощо).

Умови праці на персональному робочому місці працівника, що не відповідають гігієнічним нормативам, призводять до напруженості, підвищеної концентрації уваги під час виконання виробничого завдання. І як наслідок - стрес на роботі, розлад фізичного та психічного здоров’я людини. Чинниками стресу є також збільшення обсягу роботи для одного працівника за рахунок скорочень робочих місць та економії коштів.

Ця тема особливо актуальна сьогодні і тому стала девізом Всесвітнього дня охорони праці у 2016 році "Стрес на робочому місці: колективний виклик".


"ВК" у PDF