Світловодський район
Суспільство / Медіа

"Шовками шиті прадід мій і дід"

"Шовками шиті прадід мій і дід"
25 березня до Світловодська завітала унікальна людина — Володимир Федорович Шовкошитний.
Саме він зміг зробити вагомі внески в різні сфери життя всієї України: як політичний та державний діяч був причетний до написання Декларації про Незалежність у якості народного депутата України І скликання, як громадський і культурний діяч здійснив перепоховання Василя Стуса в Україну та очолив видавництво "Український пріоритет", як інженер-атомник керував ліквідацією наслідків катастрофи на ЧАЕС; будучи першим заступником голови Національної спілки письменників України (НСПУ), як видатний письменник і поет подарував українській літературі багато чудових прозовух творів і віршів, один із яких викарбовано на пам'ятнику, встановленому з нагоди 25-их роковин катастрофи на ЧАЕС в Світловодську:

Коли зоря Полин
Рудим робила ліс,
Ми стали, як один,
Ми стали в повний зріст,
Хоч в пишносвітті літ
Себе не зберегли,
Та врятували світ.


Спершу він зустрівся з студентами Світловодського політехнічного коледжу, увагу яких, як майбутніх представників здебільшого технічних професій і, можливо, керівників звернув на той факт, що ті, хто читає, керують тими, хто дивиться. Наголосив на необхідності втілювати в життя принципи нашого земляка — відомого на весь український світ поета з Новоархангельська Євгена Маланюка: "Геть з душі малоросійство". Розповідав про зв'язок Шевченка і Стуса, про їх вплив на формування української нації: "Ми не кращі, але й не гірші!". Почули студенти й про 92-денну участь Володимира Федоровича в подіях Революції Гідності й про повноту катастрофи в Чорнобилі.

Наступною була зустріч із бібліотекарями центральної міської бібліотеки, на якій ішлось про важливість, значимість і ціну книги в сучасному житті.

Продовжили черпати важливий життєвий досвід В. Шовкошитного мали змогу учні 10-ї міської школи, для яких гість постав вже і як спортсмен, і як мандрівник, який на прикладі американців показав особливості політичної нації, на прикладі Європи показав, що тільки мова є головною ознакою, яка відрізняє народи один від одного. Вказав на життєві орієнтири хлопців — ЧЕСТЬ і ГІДНІСТЬ! Закликав вимріяти Україну країною №1 в ЄС. На прикладі своїх синів і онука показав важливість бути там, де тебе потребує історія – Майдан, АТО (старший син Родіон). Звернув увагу на важливість сліду, залишеного після себе, навівши приклад колишніх учнів цієї школи, що загинули в АТО, — Андрія Ільїна й Олега Хомчука. Корисною й актуальною, зокрема для учнів 11-го класу, виявились озвучені факти, пов’язані з нетлінністю й процесом перепоховання Стуса, творчість якого вони щойно розглянули.

Завершилась просвітницька діяльність цієї неординарної особистості в Світловодську інтерв’ю, на якому були присутні члени "Просвіти" імені Тараса Шевченка, місцеві (районні і міські) журналісти та представники районної влади в особі голови райради Романа Домбровського.

Під час зустрічей було презентовано ряд книг видавництва "Український пріоритет", його власних і не тільки: В. Шовкошитний "Кров — свята", "Запали свічку", "Я бачив"; А. Цвід "Клич Майдану. Літопис самовидця. Поема", М. Соченко "Обличчя Майдану. Живопис. Графіка", Г. Костенко "Те, що позбавляє сну", Є. Маланюк "Малоросійство" та ряд інших.
"Шовками шиті прадід мій і дід"
"Шовками шиті прадід мій і дід"
"Шовками шиті прадід мій і дід"
"Шовками шиті прадід мій і дід"
"Шовками шиті прадід мій і дід"

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF