---
Суспільство

Лікарі радять бути уважними під час весняного прибирання

Лікарі радять бути уважними під час весняного прибирання
Проведення заходів з благоустрою населених пунктів збігається з початком життєдіяльності іксодових кліщів, які є переносниками хвороби Лайма.
Цього року виконком Кіровоградської міськради вирішив провести весняний місячник з благоустрою з 28 березня по 28 квітня, а 16 та 23 квітня - дні проведення загальноміських суботників з благоустрою міста в рамках щорічної всеукраїнської акції «За чисте довкілля» та екологічної акції «Зробимо Україну чистою разом!» з впорядкування міста. В інших населених пунктах нашої області також будуть проводитись заходи з благоустрою.

Навесні розпочинається активна життєдіяльність іксодових кліщів, чиїх укусів людині слід остерігатися під час перебування на природі. Укуси цих комах загрожують людині такими захворюваннями як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та марсельська гарячка. Ці захворювання можуть призвести до серйозних неврологічних, серцево-судинних ускладнень, уражень суглобів, інших органів і систем, що може стати причиною інвалідності.

Частіше кліщі концентруються на траві та кущах біля стежин і доріг. Останніми роками вони все більше розповсюджуються у великих містах, освоюючи парки, сквери, майданчики для вигулу собак. В області в 2015 році було виявлено 28 хворих на іксодовий кліщовий бореліоз, переважно серед мешканців міст Кіровограда і Світловодська, а також Новоукраїнського та Олександрівського районів. По одному випадку захворювання було зареєстровано в м.Олександрії, Знам’янському та Компаніївському районах. Іксодові кліщі також зустрічаються на галявинах і узліссях зі щільною рослинністю, в листяних лісах. У хвойних лісах ці паразити можуть підстерігати на захаращених сухостоєм ділянках, де для них існує необхідний мікроклімат.

Під час заходів з благоустрою жителі населених пунктів мають подбати про майбутні безпечні прогулянки з дітьми на прибудинкових територіях, гральних майданчиках з дітьми, парках. Тому необхідно своєчасно позбутися опалого листя, гілля та хмизу, розчистити ділянки біля дерев та кущів.

Запрошуємо всіх приєднатися до впорядкування населених пунктів, убезпечивши при цьому себе від можливих ризиків для свого здоров’я !

Заступник директора – завідувач відділу з дослідження біологічних факторів
ДУ „Кіровоградський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України” Н.Оперчук,
завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій
ДУ „Кіровоградський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України” Ф. Чорний.




"ВК" у PDF