---
Суспільство

Держсанепідслужба не видає санітарні паспорти на автомобілі

Держсанепідслужба не видає санітарні паспорти на автомобілі
У зв’язку зі зверненнями громадян щодо оформлення санітарних паспортів на транспортні засоби, що використовуються для перевезення харчових продуктів, держсанепідслужба повідомляє наступне.
Згідно із змінами, внесеними до Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, з 20.09.2015 року дія цього Закону не поширюється на харчові продукти, крім харчових продуктів, щодо яких проводяться санітарно-епідеміологічні розслідування захворювань, спричинених інфекційними хворобами, масовими неінфекційними захворюваннями, отруєннями та радіаційними ураженнями людей.

Крім того статтю 17 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», яка встановлювала вимоги до продовольчої сировини і харчових продуктів, умов їх транспортування, зберігання та реалізації, виключено.

Відносини між органами виконавчої влади, операторами ринку харчових продуктів та їх споживачами регулює Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Статтями 43 та 44 зазначеного Закону встановлені гігієнічні вимоги до рухомих та/або тимчасових потужностей та до транспортних засобів, призначених для торгівлі. Оформлення санітарних паспортів на транспортні засоби цими статтями не передбачене.

На підставі вищевикладеного повноважень щодо видачі Головним управлінням Держсанепідслужби у Кіровоградській області санітарних паспортів на автотранспортні засоби, які задіяні для перевезення харчових продуктів, чинним законодавством не передбачено.

Однак вимоги стосовно належних умов транспортування продуктів харчування залишаються чинними. Згідно з ними вся відповідальність за безпечність та якість харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу покладено на операторів ринку (суб’єктів господарювання).

До 01.01.2017 року залишаються чинними Санітарні правила для підприємств продовольчої торгівлі №5781-91, де зазначено, що транспортуються продукти харчування спеціальним та спеціалізованим транспортом з маркуванням „продукти”, „хліб”, „м’ясо”, „риба” тощо. Транспорт повинен бути чистим, справним, з гігієнічним покриттям, яке можна мити. Забороняється використання рухомого складу, призначеного для перевезення харчових продуктів, інших вантажів, отрутохімікатів, побутової хімії та забороняється транспортування сирих продуктів та напівфабрикатів разом з готовими харчовими продуктами. Умови транспортування (температура, вологість тощо) повинні відповідати вимогам нормативно-технічної документації на кожний вид харчових продуктів.

Водії (експедитори), зайняті перевезенням харчових продуктів, повинні мати санітарну книжку з результатами медичного огляду та санітарний одяг. Всі роботи з харчовими продуктами повинні проводитися у санітарному одязі.

Крім того, транспорт для перевезення харчових продуктів по мірі необхідності, але не рідше ніж 1 раз на 10 днів, потрібно мити і дезінфікувати.

Аналогічні вимоги передбачені наказами Мінтрансу від 14.10.1997 №363, Міносвіти і науки та МОЗ від 17.04.2006 №298/227, Міноборони від 09.12.2002 №402, Служби безпеки України від 22.12.2006 №809, Мінінфраструктури від 30.12.2013 №1074.

"ВК" у PDF