Знам’янський район
Суспільство

Відкрита їдальня

Відкрита їдальня
Їдальня навчально-виховного комплексу «Знам’янської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 2 – ліцей» харчує в середньому в день близько 500 осіб. Це учні молодших класів, старшої школи, категорійні діти, і навіть ті, хто просто завітав сюди смачно пообідати з інших організацій міста.
Меню шкільної їдальні, у порівнянні з іншими навчальними закладами міста, дивує своєю різноманітністю: каші, макаронні вироби, капусняк, борщ, різноманітні супи, картопляне пюре, котлети, сосиски, та ін.. За державні кошти (7 гривень в день) тут щодня годують дітей наступних категорій: діти, що знаходяться під опікою – 6, малозабезпечені – 15, діти учасників АТО – 7 чоловік. Крім того, за 3 гривні в день (чай, компот та якась випічка) близько 240 осіб в день отримують харчування (учні 1 – 4 класів). Спілкуємося з соціальним педагогом Любов’ю Данільченко: «Хотілося б розповісти про те, що в нас є багато дітей, батьки яких учасники АТО. Є проблема з тим, що ми хочемо допомогти таким дітям для їх безкоштовного харчування, але не можемо. Чому? Відповідно до рішення виконкому № 81 від 15 березня 2015 року, навчальні заклади міста можуть годувати таких дітей тільки під час перебування їхніх батьків у зоні АТО, відповідно до довідки стандартного зразка з датою (1 місяць з дня видачі довідки). Зараз є загальноукраїнська проблема в тому, що такі документи не мають дати або надаються із запізненням. У такому разі ми не можемо харчувати таких діток».

Меню у шкільній їдальні складають щотижнево, відповідно до типового меню, яке надається санстанцією. Кожного дня медична сестра знімає пробу і веде журнал апробації. Крім того, усі працівники блоку харчування проходять допуск до роботи за станом здоров’я. У навчальному закладі ведуться журнали бракеражу, де фіксуються проби та оцінка продуктів.

Після спілкування з керівництвом школи крокуємо смакувати тим, що пропонується дітям згідно меню. Нас пригощають капусняком, гречаною кашею та котлетою. Усі страви гарячі та дуже смачні. Під час куштування шукаємо тих, хто поділиться враженням від обіду. Зустрічаємо знам’янчанина Олександра (20 років), який відвідує їдальню щодня: «Я харчувався тут ще коли вчився. Тепер працюю і щодня приходжу у їдальню на обід, інколи з колегами по роботі. Завжди все свіже, смачне та гаряче. Їм тут вже декілька років поспіль і ніколи не було ніяких проблем зі стравами. Столова охайна та чиста завжди, а працівники привітні.» За присутності мами, спілкуємося з ученицею школи Іриною: «Я рідко беру гарячі страви, але купую випічку (пиріжки, булочки) і чай. Все завжди дуже смачне.»

З метою профілактики харчових отруєнь та захворювань кишково-шлункового тракту категорично забороняється продаж в шкільних пунктах харчування таких продуктів та страв: кондитерські вироби з кремами, морозиво, яйця та м’ясо водоплаваючої птиці, низькосортні м’ясні вироби (нижче І сорту), студні, зельци, фаршмаки, гриби, молоко-самоквас, сметана, фляжне молоко, сир м’який без термічної обробки, консерви непромислового виготовлення, солодкі газовані напої, нарізні салати з майонезом, оцтом, сметаною.

Їдальня навчально-виховного комплексу «Знам’янської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 2 – ліцей» – єдина їдальня серед навчальних закладів, яка має жарочну шафу. Прилад був придбаний та встановлений за кошти одного з депутатів Верховної Ради України.

"ВК" у PDF