Знам’янський район
Суспільство

Доторкання до пам’яті Героїв

Доторкання до пам’яті Героїв
У понеділок, 29 лютого, до Міського краєзнавчого музею завітали учні 7-го та 8-го класів ЗШ №7, яка у сел. Знам’янка Друга. Працівники музею провели з учнями виховну годину, присвячену 2-й річниці Революції Гідності та подвигу героїв Небесної Сотні.
Учні почули передісторію подій на Майдані. Це була історія беззаконня, злочинного збагачення кількох родин, вбивства Оксани Макар, студента Ігоря Індила, замах на продавчиню у Врадіївці у червні 2013 року, бажання нації позбутися брехні і безкарності тих одиниць, які мали владу і гроші.

Перед учнями промайнули 93 дні Революції Гідності – початок протестів 21 листопада 2013 року, силовий розгін молоді 30 листопада, диктаторські закони 16 січня і січневе протистояння, і нарешті, кривавий тиждень 18-21 лютого 2014 року.

Доторкання до пам’яті Героїв

Дітям було продемонстровано вже історичні предмети, які пов’язані з протистоянням у центрі Києва. Серед них – шматки обпаленої бруківки з вул. Інститутської, сталевий шолом протестувальника, кайданки колишнього «Беркута», газовий респіратор, аксесуари Самооборони Майдану і багато іншого.

Учні дізналися також про події Революції у рідному місті, про Віче громадськості Знам’янки 21 лютого, познайомилися з Ухвалою Віча, написаного рукою Віктора Голого, зі світлинами фото тих подій. Діти схвильовано сприйняли кадри документального фільму «Зима у вогні: Боротьба України за свободу» та гімн-реквієм Небесної Сотні «Пливе кача по Тисині…», вдивлялися у портрети С.Нігояна, Ю.Вербицького, М.Жизневського.

Музей має нагоду не лише розповісти про доленосні події нашої історії, а й продемонструвати реальні предмети, світлини, документи, музичні твори, присвячені цим подіям. Це значно посилює вплив таких годин у стінах музею.

"ВК" у PDF