Знам’янський район
Суспільство

Відкрита їдальня

Відкрита їдальня
Маленька школа у мальовничому куточку нашого міста, недалеко від парку Тараса Шевченка. Їдальня, затишна і по-домашньому охайна, радо вітає учнів смачними стравами. Журналісти редакції потрапили цього тижня на обід до Знам’янської школи І – ІІІ ступенів № 1.
У навчальному закладі харчується за 7 гривень в день (державні кошти) 24 дитини з малозабезпечених сімей, 10 під опікою, 6 дітей учасників АТО. Крім того, безкоштовно кормлять учнів 1 – 4 класів за розрахунком 3 гривні в день.

Спілкуємося з заступником директора з виховної роботи Марією Кічук: «Готуємо другі страви (макаронні вироби, картопля пюре, каші) до них додаємо сосиску або котлету. Обов’язковою складовою обіду є овочі: салат, вінегрет, огірки, помідори. Учнів 1 – 4 класів (136 осіб) пригощаємо ватрушками, булочками, пиріжками власного приготування з чаєм, компотом або соком. Зранку складаємо меню, яке перевіряється або мною, або медичною сестрою. Меню школи складається на основі того переліку рекомендованих страв, який дає санепідемстанція.»

Після спілкування з керівництвом школи крокуємо до їдальні для того, щоб перевірити, чим годують учнів. Сьогодні нам подають смачний салат з капусти, гаряче картопляне пюре з підливою з м’ясом. Усі страви – дуже смачні, навіть, можна сказати, що приготовані по-домашньому.

Послуги харчування дітям надає Ольга Воровська, вона розповіла нам, як смачно погодувати молоде покоління: «Ми намагаємося готувати різноманітну їжу. Робимо щось креативне. Для тих, хто любить здобу, випікаємо ватрушки, пиріжки з різною начинкою (вартість пиріжка – 3 гривні). Останнім часом, щоб дітям було цікаво, робимо щось схоже на хот-доги: розрізаємо несолодку булочку навпіл, кладемо сосиску та овочі, випікаємо. Ще в нас кожного дня є піца та різноманітність у здобі. У буфеті продаємо сік, кекси та солодощі. Крім учнів, які харчуються за державні кошти, до нас ще приходять ті, які обідають за доплату батьків, приблизно 15 – 20 осіб щодня. Намагаємося вкластися в суму, визначену законом, та робити цікаву, різноманітну їжу дітям.»

У присутності батьків спілкуємося з ученицею школи, Яною: «У нашій їдальні по-домашньому смачно. Я завжди купую різноманітну випічку (сосиску в тісті, піцу, пиріжок) та чай. Іноді купую гарячий обід і за компанію з друзям його їм. Мені дуже подобається салат з капусти, дуже смачний. Ще я люблю котлети. Я давно навчаюсь в цій школі і завжди обідаю у їдальні. Таких страв, які мені не подобаються, там ще не готували».

Ми також скоштували сосиску в тісті і здобу – все дуже смачне, як не дивно, сосиска гарної якості і не фарбує тісто у рожевий колір. Загалом, їдальня – дуже охайна і затишна. У закладі не продають шкідливої їжі, такої як чіпси, сухарі та солодку воду.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF