Світловодський район
Суспільство

Хто буде здійснювати державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно юридичних та фізичних осіб-підприємців?

В зв’язку із набранням чинності Законами України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань" та "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", відбулись суттєві зміни у сфері отримання послуг з питань держреєстрації.
Вони полягають у передачі повноважень з державної реєстрації від територіальних органів Міністерства юстиції України на місця, запровадженні електронних сервісів, а також створенні конкуренції у сфері державної реєстрації.

Вже з 1 січня 2016 року виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, можуть надавати послуги із реєстрації майна та бізнесу. Адміністративний збір від проведення реєстраційних дій будуть отримувати місцеві бюджети. Крім того, функції з реєстрації передані нотаріусам та іншим акредитованим суб’єктам.

На сьогоднішній день поки ще триває процес передачі зазначених функцій на місця. До 30 квітня 2016 року, як визначено Законами він повинен закінчитися. До його завершення, реєстраційні дії будуть проводити органи юстиції. Крім того, за Міністерством юстиції України та його територіальними органи у сфері державної реєстрації залишені повноваження здійснення державної реєстрації громадських формувань, їх символіки, підтвердження всеукраїнського статусу громадського об’єднання.

Також запроваджено принцип екстериторіальності (тобто громадяни зможуть реєструвати бізнес або права на землю не лише у державних реєстраторів за місцем знаходження або розташування земельної ділянки). При цьому: у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно (окрім нотаріусів) запроваджений принцип екстериторіальності в межах області, а у сфері державної реєстрації бізнесу в межах України.

"ВК" у PDF