Олександрівський район
Суспільство / Медіа

Розумівка на вістрі сьогодення

Розумівка на вістрі сьогодення
Село Розумівку безперечно можна назвати культурно-історичним центром нашого району. Крім того, що громада цінує пам’ять про свою історію, видатних земляків, вона не зупиняється у своєму розвитку сьогодні і завжди має плани на перспективу.
Не зважаючи на те, що у цьому населеному пункті проживає всього близько шестисот людей, а до місцевої школи ходить 30 учнів, село на чолі з сільським головою Миколою Христенком продовжує облагороджувати свою територію, осучаснювати її.

Три місяці назад Розумівська громада розпочала проект “Капітальний ремонт фельдшерсько-акушерського пункту та придбання медичного обладнання”, кошти на який дає Європейський Союз. Днями стан проведення ремонтних робіт перевірив перший заступник голови Олександрівської районної державної адміністрації Анатолій Каражбей.

– На сьогоднішній день на ремонт приміщення та закупівлю медичного обладнання і меблів уже витратили близько сімдесяти тисяч гривень. У фельдшерському пункті замінені вхідні та міжкімнатні двері, проводяться роботи по заміні даху, а стару дерев’яну прибудовану веранду повністю перебудували на цегляну. Далі – заміна вікон, ремонт зовнішніх та внутрішніх стін. Якщо погодні умови дозволятимуть, то всі роботи будуть закінчені уже весною, – коментує Микола Христенко.

Поряд з цим у селі це не єдине приміщення, яке потребує нагального ремонту. Приміром, комплексна будівля сільського будинку культури та сільської ради, яка зведена вона ще у 70-х роках минулого року. Під одним дахом у цій будівлі знаходяться сільська рада, концертний та спортивні зали, народний музей і бібліотека, пошта та два комунальні підприємства.

Так, сільський музей історії села заснований ще у 1967-му році. Спочатку він був розміщений у приміщенні теперішньої Свято- Хрестовоздвиженської церкви, згодом перенесений до будинку культури. Розділений він на дві частини. В одній зібрана повна інформація про життя родини Раєвських, їхніх нащадків. Друга частина музею – це історія життя села та його жителів, починаючи ще з середини XVIII століття.

У 1970 році музей отримав звання народного, а в цьому році його працівники та і вся розумівська громада має у планах повторно підтвердити це звання. За словами його директора Анни Зубко, до них щороку приїжджає більш ніж дві тисячі відвідувачів не лише з Кіровоградщини, а й з різних куточків України.

Мають розумівці і чи не найбільшу і найповнішу серед сіл нашого району бібліотеку, яку завжди поновлюють книжковими новинками. Тут же – і вільний доступ до Інтернету. А всі новини села та району жителі можуть дізнаватися із власного сайту сільської ради та будинку культури. До речі, у минулому році, за і ініціативи та фінансування сільської ради і місцевих комунальних підприємств, до села був проведений Інтернет.

У цьому комплексі також знаходиться велика концертна зала на 450 місць. З того часу, як тодішній колгосп передав будинок культури сільській раді, на відміну від багатьох сіл нашого району, Розумівська громада зберегла все в дуже хорошому стані. На сцені актового залу виступають як місцеві аматори, так і запрошені гості. Ось уже декілька років підряд з творчою програмою на сцені місцевого клубу виступає народна артистка України Антоніна Червінька з своїм колективом „Зоряни”. А в планах – запросити на День села дитячі колективи зі школи мистецтв імені Короткова.

Хоча Розумівка має і свої таланти. Гордістю є фольклорний самодіяльний ансамбль “Барвінок” із 35-річною історією.

Поруч з актовим залом – спортивний зал, повністю пристосований для гри у волейбол та баскетбол. Тому не дивно, що місцева спортивна команда завжди бере участь у змаганнях не лише районних, а й обласних. Під керівництвом вчителя фізичного виховання Володимира Токаря у цьому спортзалі займаються і проводять уроки школярі, а сільські спортсмени тренуються.

У цьому ж приміщенні – житлово-комунальне підприємство, яке займається водопостачанням села, наданням соціальних послуг та допомогою населенню та ін. Тут же і пошта, і філія обласного краєзнавчого музею, що несе відповідальність за збереження історично-культурної та духовної спадщини села. На її балансі, зокрема, церква-усипальниця Раєвських.

І все б добре, якби дощі та щедрі сніги не руйнували старий дах великого приміщення. Останній дощ повністю зіпсував косметичний ремонт, зроблений у музеї та бібліотеці. Вода, що капає зі стелі, може також пошкодити історичні пам’ятки, бібліотечні книги, техніку. Спортивна та концертна зали можуть невдовзі стати непридатними для їх використання.

Тому громада має уже підготований проект, розроблений ще у 2008 році та оновлений у 2013, “Будівництво шатрової покрівлі над будинком культури”, загальною вартістю понад 2 мільйона гривень. Площа ж всього даху – близько 2 тисяч квадратних метрів.

Громада не має таких коштів у власному бюджеті, тому розраховує на кошти Державного фонду регіонального розвитку. У 2015 році розумівці вже подавали цей проект на затвердження. Хоча обласний відбір він пройшов, однак на загальнодержавному рівні зазнав фіаско. Тому головна мета громади на сьогоднішній день – це якомога скоріше реалізувати проект по ремонту покрівлі будинку.

Та разом з цим село має і чим пишатися. І найперше – Свято-Хресвтовоздвиженська церква – усипальниця Раєвських.

– Ми не припиняємо облагороджувати це місце. У церкві нещодавно були проведені роботи по відновленню внутрішнього інтер’єру – зроблений розпис позолотою. Від меценатів ми отримали в подарунок нові лави та іконостас. Все інше робимо силами громади та прихожан. А в планах – будівництво арки, біля якої можна було б проводити виїзні весільні церемонії, – розповідає настоятель храму протоієрей Михаіл.

Має село і власний автобус, якого придбали також по проекту ЄС/ПРООН. Транспорт забезпечує підвезення дітей із села Миколаївки до Розумівської школи.

Хоч село і має велику культурно-історичну спадщину, однак сьогодні ще є над чим працювати і з цього приводу у громади безліч планів.
Розумівка на вістрі сьогодення
Розумівка на вістрі сьогодення
Розумівка на вістрі сьогодення
Розумівка на вістрі сьогодення
Розумівка на вістрі сьогодення
Розумівка на вістрі сьогодення

"ВК" у PDF