Знам’янський район
Суспільство

Сонячна електростанція – запорука енергетичної незалежності

Сонячна електростанція – запорука енергетичної незалежності
Сьогодні сонячна енергетика стає актуальною як ніколи. Глобальні проблеми з енергоносіями, залежність нашої держави від імпортних вуглеводнів – все це змушує нас шукати нові джерела енергії, а державу – вкладати гроші у сонячні електростанції та зелений тариф
Протягом останніх трьох років загальні потужності сонячних електростанцій в Україні зростали на 80-95% щорічно завдяки сприятливим географічним умовам.

Сонячна електростанція – запорука енергетичної незалежності

Так, у селі Іванівка (Новоукраїнський район Кіровоградська область) ще у 2012 році було збудовано сонячну електростанцію за кошти одного з найбільших фермерів району Сергія Омельяненка. Сонячна електростанція стала не лише джерелом безкоштовної енергії для України, а й додатковим джерелом прибутку для самого фермера. Потужність станції становить 1,3 МВт. Вона складається з понад п’яти тисяч полікристалічних сонячних модулів, по 250 Вт кожен. Модулі розташовані на 66-f-3металоконструкціях («столах») і підключені до 40 інверторів. Встановлені лічильники для підрахунку електроенергії. За площею станція займає 2,7 гектара землі. Близько 30% використаних матеріалів та обладнання – місцевого виробництва.

Сума вкладених у будівництво інвестицій близько 25 млн. грн. За 3 роки експлуатації сонячних батарей вдалося майже її окупити, продаючи вироблену електроенергію державі.

За словами Сергія Борисовича, до кінця 2016 року планується в селі Іванівка встановити ще одну сонячну електростанцію, яка буде потужністю до 3 МВт.

Надалі сонячна енергетика має зростати темпами не меншими, ніж до того. До 2030 року український уряд планує наростити потужності сонячних електростанцій в 8.4 рази.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF