Знам’янський район
Суспільство

Відкрита їдальня

Відкрита їдальня
Дуже багато розмов та роздумів над тим, як харчуються школярі міста. Нашу редакцію це питання хвилювало вже довгий час. Ми розпочинаємо цикл статей «Відкрита їдальня», в яких журналісти видання після відвідування місць харчування дітей будуть повідомляти читачів про те, чим наповнюються животики малечі у перервах між уроками.
9 лютого свої двері нам відкрила їдальня школи № 4. Тут безкоштовно харчуються категорійні діти (сироти, під опікою, малозабезпечені, переселенці, діти учасників АТО та учні 1 – 3 класів). Розрахунок на харчування складає 7 гривень в день для повноцінного обіду (одна з других страв: картопля, макарони, каша та м’ясо, риба чи печінкові котлети) та 3 гривні (чай і булочка) для 1 – 3 класів. Меню складає кухар кожного дня, яке затверджується директором навчального закладу, медичною сестрою та соціальним педагогом. Медичний працівник перевіряє термін придатності і сертифікати якості. Меню складається на підставі перспективного, яке запропоновано санепідемстанцією.

Далі про харчування розповідає директор навчального закладу Володимир Лядський: «У нашій школі за кошти держави та міста харчуються учні 1- 3 класів, діти пільгових категорій та діти, батьки яких вносять додаткову оплату за харчування. Всього у середньому ми годуємо 174 учня в день. 27 дітей пільгових категорій, та від 95 (цифра коливається щодня) тих, хто харчується за доплату і нашу малечу. Крім того, ми знаємо, що вже закладено кошти на роботу пришкільних майданчиків з денним перебування дітей (15 грн. в день), яка включає в себе сніданки та обіди.»

Розповідає ученик школи Євген (10 років): «Загалом, мені подобається те, що дають у школі. Дуже люблю кашу, картоплю та макарони. Найулюбленіші страви – вінегрет та салат. Ніколи не їм сосиски та котлети, для мене вони – несмачні.»

Ситуацію харчування коментує Оксана: «Є страви смачна, наприклад, здоба. Мені дуже подобається. Не подобаються гарячі страви, мені несмачно, і я не довіряю такому харчуванню.»

Наша журналістка мала можливість скуштувати те, що дають дітям та перевірити термін придатності продуктів. Її пригощали булочками, м’ясними стравами та соком. Здоба дуже м’яка та смачна. Котлета та сосиска – свіжі, середнього ґатунку. Після їжі наступає відчуття ситості. Крім того, відвідавши їдальню, слід сказати про те, що там не продають продукти швидкого харчування, можна придбати тільки сік та печиво. Термін придатності соку – в межах норми. Загалом батьки за нормальне харчування дитини, за бажанням доплачують 6 гривень в день, у місяць виходить приблизно 120 гривень. Харчуватися гарячим обідом навчального закладу – корисно та приємно. Їдальня виглядає охайною та прибраною.

"ВК" у PDF