---
Суспільство

Кіровоградщина долучиться до Програми розвитку муніципальної інфраструктури України

Влітку минулого року між Україною та Європейським інвестиційним банком було підписано фінансову угоду щодо залучення 400 млн. євро для фінансування проекту "Програма розвитку муніципальної інфраструктури України".
Більш детально про Програму та умови участі в ній розповіла під час апаратної наради, директор департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Ольга Довжук.

Вона зазначила, що до реалізації Програми можуть долучитися органи місцевого самоврядування, комунальні підприємства. І наразі обмеження по кількості жителів в населених пунктах, де впроваджуватимуться заходи Програми, немає.

За словами Ольги Довжук, Програма охоплюватиме такі галузі: теплопостачання, водопостачання та водовідведення, енергоефективність, зовнішнє освітлення, поводження з побутовими відходами. А комплекс заходів передбачає нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт, модернізацію, заміну та інші види робіт по об’єктах зазначених галузей. Претендувати на фінансування можуть навіть такі заходи, як автоматизація системи водопостачання, покращення якості питної води, надання контейнерів і безпечних систем для збору сміття тощо.

Як зауважила Ольга Довжук далі, Європейський інвестиційний банк розглядатиме проекти вартістю не менше 5 млн. євро у сфері зовнішнього освітлення населених пунктів та енергоефективності будівель і 10 млн. євро - в інших секторах.

Загальний період погашення позики (з урахуванням пільгового періоду): 15 років – для проектів у сфері зовнішнього освітлення та поводження з побутовими відходами; 22 роки – у сфері теплопостачання та енергоефективності; 30 років – у сфері гарячого водопостачання, централізованого та нецентралізованого питного водопостачання та водовідведення.

Для кожного із видів проектів і свій пільговий період: для зовнішнього освітлення і поводження із побутовими відходами – 3 роки, централізоване теплопостачання та енергоефективність – 5 років, для водопостачання – 8 років.

За словами Ольги Довжук, уже є перша угода із кіровоградським підприємством, як з технічним експертом – це Олександрійське КП "Теплокеомуненерго".

Окремі проблемні напрямки виділив перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко, він наголошує що до реалізації проекту необхідно залучити Смоліно, де водопостачання уже перевищує 30 грн. за м?, а собівартість послуги взагалі вдвічі дорожча, нагадав він і про проблему водовідведення в Долинській.

"ВК" у PDF