---
Суспільство

Процес декомунізації триває. До 21 лютого в області має бути перейменовано 45 населених пунктів

Про це учасників сьогоднішньої апаратної наради поінформував начальник управління комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Віталій Останній.
Відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», до 21 лютого нинішнього року мають бути змінені назви усіх населених пунктів, що містять символіку комуністичного тоталітарного режиму.

Зокрема, Віталій Останній повідомив, що на сьогодні Ульяновський та Кіровоградський райони прийняли відповідне рішення про зміну назв районів відповідно до зміни назв міста Ульяновки та міста Кіровограда.

Також Кіровська у місті Кіровограді рада запланувала на 9 лютого проведення зборів керівників фракцій та на 19 лютого – засідання виконавчого комітету, де розглядатиметься питання перейменування назви району. Відповідно, Ленінська у місті Кіровограді рада планує винести зазначене питання на чергову сесію райради, що відбудеться 16 лютого цього року.

Стосовно перейменування Кіровоградської області, то зазначене питання було розглянуте на засіданні Громадської ради при облдержадміністрації, на засіданнях громадських рад при райдержадміністраціях та міськвиконкомах. Із 24-х створених громадських рад, 17 - розглянули дане питання, 11 з них запропонували перейменувати область після перейменування обласного центру і надати їй назву відповідно до нової назви обласного центру.

Що стосується перейменування населених пунктів, то на сьогодні у 5 районах області (Добровеличківському, Знам’янському, Новгродківському, Новоархангельському та Олександрівському) такі взагалі відсутні.

До Верховної Ради України та до Українського інституту національної пам’яті від області було направлено пропозиції щодо перейменування 35 населених пунктів.

Взагалі не були направлені пропозиції від 5 населених пунктів (село Свердлове Бобринецького району, село Котовське Вільшанського району, село Жовтневе та село Крупське Новомиргородського району та селище Димитрове міста Олександрії).

Було прийняте рішення не перейменовувати назви 6 населених пунктів, а саме села Червонозорівка Бобринецького району, села Петрівка Компаніївського району, селища Улянівка Маловисківського району, села Жовтневе Новомиргородського району, селища Петрівське Петрівського району, селища Димитрове міста Олександрії.

Проте, за даними Українського інституту національної пам’яті, дані назви будуть перейменовані за будь-яких обставин. Якщо відповідні сільські чи міські ради не запропонують іншу назву, Інститут запропонує перейменувати їх відповідно до історичних назв, або на честь героїчних осіб.

Два населених пункти із-за відсутності жителів планується взагалі ліквідувати (село Ударне Бобринецького району та село Артемівка Петрівського району).

Наразі, у Кіровоградській області підлягає перейменуванню 45 населених пунктів.

Рішенням Верховної Ради України вже перейменовано 16 населених пунктів Кіровоградщини. Інші подані пропозиції знаходяться на розгляді у профільному Комітеті Верховної Ради.

"ВК" у PDF