---
Суспільство

На Кіровоградщині стартував третій раунд додаткової вакцинації проти поліомієліту

На Кіровоградщині стартував третій раунд додаткової вакцинації проти поліомієліту
Протягом цього періоду планується охопити щепленням майже 84 тисячі дітей віком від двох місяців до десяти років.
Загалом за показниками вакцинації за підсумками двох раундів наша область – в лідерах в Україні. У першому турі імунізацією було охоплено 48 590 дітей, що склало 92 відсотки від кількості дітей, що підлягали вакцинації, в другому – майже 44 560 дітей, показник охоплення склав 90 відсотків.

На брифінгу в Міністерстві охорони здоров'я України, присвяченому початку третього туру додаткової вакцинації проти поліомієліту, заступник Міністра охорони здоров`я Ігор Перегінець повідомив про плани проведення третього туру. Усі області країни вже отримали вакцину, яка є безкоштовною і безпечною, і готові розпочати третій раунд додаткової імунізації. Кожна дитина від 2 місяців до 10 років в Україні має бути вакцинована проти поліомієліту – це дві краплини вакцини заради життя, адже поліомієліт може призвести до паралічу або ж убити.

«Метою додаткової трираундової імунізації в рамках реагування на спалах поліомієліту є зупинка передачі поліовірусу. Лише охоплення вакцинацією 95% дітей може спинити циркуляцію поліовірусу та забезпечити колективний імунітет, аби вберегти країну від страшної невиліковної хвороби», - зазначив Ігор Перегінець.



Навіть якщо дитина пропустила перші два раунди, ще не пізно її імунізувати проти цієї хвороби. Втім мета – три дози ОПВ для кожної дитини для надійного захисту і припинення циркуляції страшного вірусу.

Планується, що третій раунд вакцинації триватиме два тижні, але зважаючи на епідситуацію із захворюваністю на грип та ГРВІ в країні, його тривалість може бути подовжено. Слід зазначити, що епідемічні процеси стосовно грипу та ГРВІ не є протипоказанням для вакцинації проти поліомієліту, але щеплення будуть проводити лише здоровим дітям. В залежності від розвитку ситуації із захворюваністю на грип та ГРВІ відбуватиметься коригування вакцинальної кампанії відповідно до епідситуації кожного регіону і за потреби продовжуватиметься, аби охопити імунізацією необхідну кількість дітей. Усі області отримали від МОЗ детальну інформацію з роз`ясненнями, як проводити третій тур, зважаючи на епідемічну ситуацію, повідомляє сайт МОЗ України.

Спеціалісти держсанепідслужби області активізували проведення санітарно-освітньої та роз’яснювальної роботи серед населення щодо небезпеки, яку представляє для здоров'я дітей інфікування вірусом. З цією метою в закладах освіти, охорони здоров'я розповсюджуються виготовлені під егідою ВООЗ, ЮНІСЕФ та МОЗ України плакати і буклети відповідного змісту (на знімках).

"ВК" у PDF