Олександрівський район
Суспільство

В Олександрівці перевізник, який виграв конкурс, відмовився возити пасажирів

В Олександрівці перевізник, який виграв конкурс, відмовився возити пасажирів
Представник перевізника Світлани Торосян, яка 11 січня цього року виграла конкурс з перевезення пасажирів на приміських автобусних маршрутах, що не виходять за межі території нашого району, відмовився здійснювати рейси.
Відмова була озвучена під час зустрічі з головою районної державної адміністрації Ольгою Боротою у присутності голови районної ради Григорія Гончаренка, представників управління соціального захисту населення райдержадміністрації, фінансового управляння райдержадміністрації, управління економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації та управління Державної казначейської служби України у районі.

– Ситуація у цьому питанні не проста. За минулий рік перед даним перевізником в управлінні соціального захисту населення рахується заборгованість за надані послуги по пільговому перевезенню пасажирів за 2015 рік, яка виникла внаслідок не надходження в повному обсязі субвенції з державного бюджету районному бюджету за перевезення пасажирів пільгових категорій – каже Ольга Борота.

При затвердженні Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» не передбачено надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам для проведення компенсації по пільговому перевезення пасажирів. Таким чином, відповідно до діючого законодавства зазначені видатки на 2016 рік покладено на місцеві бюджети. На сьогодні районною державною адміністрацією розробляється Програма по пільговому перевезенню громадян району, якою буде визначено механізм компенсації вартості пільгових перевезень за рахунок коштів місцевих бюджетів та яка почне діяти після її затвердження на черговій сесії районної ради.

Тобто, наявність заборгованості перед перевізником за 2015 рік та відсутність механізму компенсації пільгового перевезення пасажирів у 2016 році, власне й стало „каменем спотикання” влади і перевізника. Керівник району пропонує, враховуючи реальні можливості районного бюджету, поки що погасити цю заборгованість частково за рахунок коштів районного бюджету та проводити компенсацію перевізнику за здійснені пільгові перевезення пасажирів у 2016 році, виходячи з тих умов, які будуть затверджені новою Програмою.

Перевізник з такими умовами не погоджується і висуває свої вимоги, зокрема щодо погашення заборгованості за 2015 рік в повному обсязі які, згідно вимог чинного законодавства, не є прийнятними. Крім того, погашення за рахунок коштів районного бюджету заборгованості державного бюджету призведе до недофінансування у 2016 році соціальних видатків в тому числі: і видатків з пільгового перевезення пасажирів.

Тож, більш всього, 11 лютого цього року буде оголошено новий конкурс з перевезення пасажирів на маршрутах „Олександрівка-Родниківка”, „Олександрівка – Красносілля”, „Олександрівка – Іванівка”, „Олександрівка – Вищі Верещаки”, „Олександрівка – Миколаївка” та „Олександрівка – Несваткове”.

"ВК" у PDF