---
Суспільство

На Кіровоградщині від пандемічного грипу померла ще одна людина. Епідпоріг перевищено

На Кіровоградщині від пандемічного грипу померла ще одна людина. Епідпоріг перевищено
Сьогодні, 25 січня, директор департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Олег Рибальченко разом із виконуючою обов’язки начальника Головного управління Держсанепідслужби в області, заступником головного державного санітарного лікаря області Тамарою Ланкмілєр дали прес-конференцію з приводу епідемічної ситуації на Кіровоградщині.
Під час прес-конференції Тамара Ланкмілєр повідомила, що починаючи з 18 січня і далі протягом трьох днів різко збільшилася кількість хворих на гострі респіраторні вірусні захворювання та грип.

За її словами, всього за минулий тиждень на ГРВІ та грип захворіло 8694 особи, з них 4110 дітей (за другий тиждень року було зареєстровано 3696 хворих).

На Кіровоградщині від пандемічного грипу померла ще одна людина. Епідпоріг перевищено

- Високі показники захворюваності та перевищення епідемічних порогів станом на 25 січня відзначаються в усіх 4 містах обласного значення та в 10 районах області: Кіровоградському, Новомиргородському Гайворонському, Ульяновському, Добровеличківському, Маловисківському, Новгородківському, Новоукраїнському, Олександрівському та Онуфріївському, - зазначила Тамара Ланкмілєр.

На 8 із зазначених територіях уже введено обмежувальні протиепідемічні заходи, що передбачають тимчасове припинення навчання у школах та дитячих садочках, введення масочного режиму в лікувальних закладах, обмеження відвідувань хворих та посилення санітарно-гігієнічних заходів.

Тамара Ланкмілєр повідомила, що у 22 випадках лабораторно підтверджено грип типу А, а з них 10 - пандемічного грипу А (H1N1). Станом на 25 січня в області зареєстровано 2 смертельних випадки від ускладнень грипу А (H1N1).

Директор департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації відзначив, що цього року найчастіше на грип хворіють молоді люди. Від ускладнень через грип, за його словами, найчастіше потерпають інсулінозалежні, люди з імунодепресією, зокрема онкохворі, вагітні та породіллі, а також ті, хто постійно приймають аспірин.

Що стосується лікування від грипу, то Олег Рибальченко запевнив, що в області є запаси противірусних препаратів, таких як "Таміфлю", але зважаючи на свою специфіку застосовується цей препарат при певних медичних показаннях. Готові до роботи в умовах епідемії грипу і лікувальні заклади. Запас ліжкомісць для госпіталізації хворих перевищує півтисячі, за потреби можуть бути додані іще 400 ліжок – повідомив Олег Рибальченко.

Наразі, хоч кількість хворих і збільшується, кількість госпіталізованих залишається на доепідемічному рівні.

Рекомендації, щодо реакції на захворювання на грип залишаються незмінними – не гаючи часу звертатися до лікарні, особливо, якщо температура тіла перевищує 38 С°, тримається більше одного дня, а якщо до цього симптому додається задуха, втрата свідомості, судоми, необхідно без зайвих вагань викликати "швидку".

Дієвим засобом у профілактиці грипу і Тамара Ланкмілєр, і Олег Рибальченко називають вакцинацію. Навіть зараз, коли є перевищення епідпорогу, можна вакцинуватись від грипу, але під пильним наглядом лікаря.

"ВК" у PDF