---
Суспільство

Кількість отримувачів субсидії на Кіровоградщині збільшилася більше, ніж у 5 разів

Кількість отримувачів субсидії на Кіровоградщині збільшилася більше, ніж у 5 разів
Зміни, внесені урядом до порядку призначення житлових субсидій, значно спростили порядок їх надання та збільшили кількість отримувачів допомоги на Кіровоградщині більше, ніж у 5 разів. Про це повідомив на апаратній нараді в облдержадміністрації директор департаменту соціального захисту населення Олександр Догаров.
Він зазначив, що протягом 2015 року органи СЗН в області досить напружено працювали над реалізацією постанови Кабінету Міністрів від 28 лютого №106 "Про удосконалення порядку надання житлових субсидій" (із внесеними змінами), що набула чинності з 1 травня 2015 року. Саме цим урядовим рішенням суттєво відкориговано систему надання житлових субсидій у бік її спрощення, а пізніше – подальшого удосконалення.

Керівник департаменту нагадав, що були відмінені практично всі обмеження, які діяли до цього часу (наявність у власності громадянина 2-х житлових приміщень та 2-х автомобілів, здача ним у найм житлового приміщення, наявність у сім’ї осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні). Єдина умова, що є чинною донині – субсидія не призначається, якщо громадянином протягом календарного року було придбано земельну ділянку, житло (будинок, квартиру), транспортний засіб, товари довгострокового вжитку або ним оплачені послуги (у тому числі мобільного зв’язку) на суму, яка на дату оплати перевищує суму 50 тисяч гривень.

Ще одне принципово важливе спрощення, запроваджене урядовою постановою – було суттєво скорочено перелік документів, котрі з 1 квітня мають подавати заявники для призначення субсидій. Вони надають лише заяву та декларацію про доходи (пізніше – лише про місце отримання доходів), а здобуття решти інформації було покладено безпосередньо на органи соціального захисту населення області, що спричинило необхідність налагодження дієвої комунікації з органами фіскальної служби, Пенсійного фонду, фондами соціального страхування, центрами зайнятості та всіма організаціями, які надають житлово-комунальні послуги.

Олександр Догаров подякував їм за плідну співпрацю у 2015 році.

Але одна з головних новацій, за його словами, полягає у встановленні автоматичного принципу надання житлових субсидій. Починаючи з 1 квітня, було скасовано необхідність для громадян звертатися повторно за їх оформленням, якщо сім’я вже ввійшла в програму житлових субсидій. Такій родині допомога на оплату житлово-комунальних послуг на подальші періоди призначається без її звернення.

Ще однією важливою (революційною, за словами керівника департаменту) новацією є скасування фіксованого розміру сплати сім’ї за ЖКП, що враховувався раніше при оформленні субсидії (було, відповідно, 10 та 15%). Із 1 квітня ця норма ліквідована, а нарахування субсидій проводиться індивідуально за формульним підходом для кожної сім’ї. Цей розмір може складати від 1% до 5-15%, і навіть 20-25%.

Усі вищезазначені нововведення, внесені Кабінетом Міністрів до порядку призначення житлових субсидій, дали змогу розширити коло їх отримувачів, у т.ч. на Кіровоградщині. У 2015 році до органів соціального захисту населення області за призначенням цього виду державної допомоги надійшло 194 тисячі звернень, що у 5 разів більше, ніж у 2014 році (37,9 тисячі звернень).

"ВК" у PDF