---
Суспільство

Готуємось до святкового застілля: «прийоми» самозахисту для споживача

Готуємось до святкового застілля: «прийоми» самозахисту для споживача
Мине ще кілька днів – і підготовка до Новорічних та Різдвяних свят вийде на фінішну пряму, коли потоки люду направляться до магазинів за закупками харчів до святкового столу.
У цей час до продовольчих магазинів, супермаркетів, на ринки завозяться продукти у значно більших, ніж зазвичай, обсягах та проводяться улюблені багатьма розпродажі, святкові акції.

Готуємось до святкового застілля: «прийоми» самозахисту для споживача

Незважаючи на піднесений настрій у передчутті свята, споживач при покупці будь-яких харчів, особливо акційних, повинен бути уважним, щоб не зіпсувати неякісним продуктом свята собі чи близьким, друзям. Тому постає запитання: як вибрати корисні і якісні продукти з безлічі тих, що пропонують торговельні заклади?

Тут у нагоді стануть поради Держсанепідслужби:

1. Ні в якому разі не купуйте продукти з рук невідомих осіб у невстановлених місцях.

2. Не купуйте продукти у великих обсягах, особливо ті, що швидко псуються, з малими термінами реалізації.

3. Перевіряйте цілісність упаковки, маркування на ній. Читайте склад продукту, його умови зберігання. Компоненти, вказані першими в складі продукту, становлять у ньому найбільшу частину. Чим далі компонент від початку списку, тим менше його в продукті.

4. Перевіряйте дати виготовлення та строки споживання. Розфасована продукція в супермаркетах обов’язково повинна мати кінцевий термін споживання/реалізації, а не тільки дату фасування.

5. Продукт треба оглянути, понюхати, помацати.

6. Купуйте продукти по сезону, вони найкорисніші.

7. При покупці імпортних продуктів зверніть увагу на наявність інформації українською чи російською мовами.

8. Не купуйте забруднену, пошкоджену продукцію.

9. Якщо виник бодай найменший сумнів щодо якості продукту, краще його не купувати.

10. Вимагайте у продавця супровідний документ, що підтверджує безпечність і якість продукту (це документ від виробника - наразі його форма та назва не визначені), протоколи лабораторних досліджень, висновки (сертифікати) контролюючих служб).

11. Зберігайте магазинні чеки протягом 14 днів, особливо під час святкових закупок. Його наявність у разі придбання неякісного продукту допоможе відстояти ваші інтереси і повернути гроші. Завжди перевіряйте чек перед тим, як піти з магазину.

Бути грамотним споживачем – вимога сьогодення. Робіть закупки правильно і раціонально.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF