Знам’янський район
Суспільство

Каравай в гості прийшов…

Каравай в гості прийшов…
30 листопада Іванківська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів щиро відкрила свої двері усім охочим зануритися у атмосферу хлібопекарської справи.
Наші журналісти отримали нагоду стати учасниками чудово дійства – «Свята хліба». Традиційно це свято проводиться щорічно для того, щоб відмітити закінчення жнив. Вже шість років поспіль вчителі, учні та батьки готують смаколики і дізнаються цікавинки про головну страву на столі кожного українця. Цього разу свято стало тематичним. Кожний клас у школі отримав завдання підготувати невелику розповідь про українське свято та приготувати традиційні до нього страви. Усі ласощі виклали на столи, які потім, після свята, потішили дітей.

У ході заходу присутніх ознайомили з традиціями Різдва, Масляної, Маковія, Медового спасу, Покрови, весілля та вечорниць. Кожен клас презентував свою страву цікавою розповіддю про унікальність відзначення цих днів.

Коментує директор школи Людмила Василенко: «Цей традиційний фестиваль обжнивок дає змогу школярам, педагогічному колективу та запрошеним провести весело час. На мою думку, сьогодні усі присутні дізналися про особливості наших українських традицій. Наприклад, не усі знають, що брати на Великдень до церкви та що кожна страва великоднього кошика символізує. Наше молоде покоління теж відзначає це свято та має бути ознайомленими з його традиціями. Крім того, такі події в нашій школі допомагають нам заглибитися у минуле та виховувати патріотизм. Народ повинен знати свою історію та той скарб знань, який нам залишили наші пращури».

Ми поцікавилися у присутніх гостей, що для них було особливо цікавим, розповідає мешканка села Олена: «Перш за все, я – мама, і прийшла сьогодні сюди, щоб підтримати мою дитину. Дійсно, у своєму повсякденні ми починаємо забувати про те, що маємо відзначати Різдво відповідно до українських традицій. Я дізналася багато цікавого про страви, їх приготування та процеси святкування. Діти приготували чудові вірші та розповіді. Родзинкою свята стала гумористична сценка, яка принесла багато задоволення та сміху».
Плекайте традиційність у своїх серцях! Бережіть духовність нашого народу!

"ВК" у PDF