Новгородківський район
Суспільство

Шкільний волонтерський загін

Шкільний волонтерський загін
Щорічно 5 грудня відзначається Міжнародний день волонтера. За даним напрямом ведеться активна діяльність і в Новгородківському НВК, який має серед своїх учнів багатьох волонтерів.
Робота волонтерського загону в навчальному закладі охоплює широке коло завдань: це і надання допомоги ветеранам Другої світової війни та громадянам похилого віку, інвалідам, і співпраця із соціальними організаціями, і просвітницька робота серед молоді щодо питань здорового способу життя, і турбота про екологічний стан довкілля рідного краю, і надання моральної та матеріальної допомоги людям, які її потребують, і звичайно ж допомога українській армії.

Успішними можна назвати дії нашого волонтерського загону. Традиційно основний склад цього колективу складається з учнів, які прагнуть допомагати і є активними в різних суспільних сферах.

Мабуть, всі знають, що в наш час дуже потребують допомоги наші ветерани та пенсіонери. І не так самої допомоги, як уваги. І саме ми, учні, повинні її дарувати. Адже люди похилого віку багато чого корисного зробили для нас, для нашого майбутнього і цілком заслуговують на часточку уваги до себе. Найперше, що ми можемо зробити – це допомогти по господарству. Так ми можемо щиро засвідчити свою повагу та шану. Але й просто привітати вчителя-пенсіонера з професійним святом теж буде доброю справою.

Дуже ефективним способом надання допомоги в нашому закладі стало проведення благодійних ярмарків. Волонтери з усіх без винятку класів приносять випічку та різноманітні солодощі і продають їх іншим учням школи, вчителям, батькам. Таким чином, хоч кілька разів на рік ми підтримуємо людей, які потребують фінансової допомоги. Проведення ярмарків почалося з необхідності підтримувати українську армію, але пізніше активісти волонтерського руху в нашій школі усвідомили, що в такий спосіб можна надати допомогу й членам нашого колективу – людям, яких ми добре знаємо й любимо. Така допомога в нашому закладі може надаватися, як учням, так і педагогічним працівникам, які борються з тяжкими недугами. Також волонтери нашого закладу беруть участь у різноманітних Всеукраїнських благодійних акціях.

Що стосується допомоги нашим військовим, то волонтери Новгородківського НВК, окрім матеріальної допомоги, надають допомогу моральну: відправляють листи пораненим бійцям, сувеніри та обереги на фронт, валентинки на День святого Валентина. А, окрім благодійних ярмарків, джерелом фінансів для волонтерів є збір макулатури.

Іншим важливим напрямком роботи загону є турбота про екологію нашого селища. Ми займаємося тим, що очищуємо забруднені сміттям території. В останні роки наша школа взяла шефство над парком біля братської могили, що по вулиці Ульянова. Тісно співпрацюємо з селищним головою О.А.Сирицею, який завжди надає нам транспорт для вивезення сміття, а також заохочує учнівську молодь любити свій край. Так останнього разу сміття зібралося в шістдесяти величезних сміттєвих пакетах, якими майже повністю був забитий вантажний автомобіль. Розуміючи важливість формування навичок здорового способу життя і свідомого ставлення до власного здоров'я у школярів, волонтери Новгородківського НВК докладають досить багато зусиль для реалізації поставлених завдань щодо збереження духовного та фізичного здоров'я підростаючого покоління. Для досягнення цієї мети робляться наступні кроки: проводяться виступи агітбригад, які популяризують здоровий спосіб життя, засуджують та намагаються викорінити шкідливі звички, прилучають молодь до занять спортом; організація протягом всього навчального року рухливих ігор та фізкультперерв для учнів початкової ланки учнями старших класів; висвітлення питань ЗСЖ у шкільній газеті «Сорока»; конкурс есе «Міцне здоров'я – це твій успіх!»; трудові акції по збору сміття «Цікаве дозвілля – чисте довкілля»; проведення турнірів «Козацькі розваги»; проведення конкурсів плакатів на тему «Учні Новгородківського НВК обирають ЗСЖ».

Шкільний волонтерський загін

Протягом 2014-2015 навчального року в Новгородківському НВК значно активізувалась робота волонтерського руху. Серед найактивніших волонтерів можна відзначити таких учнів: Лук′янов Андрій, Парфенюк Антон, Лєсова Карина, Смаглій Анна, Підкуль Богдан, Ткаченко Богдан, Білошистий Олександр. Та всіх, на жаль, назвати неможливо.

Можна сміливо відзначити, що наші волонтери, не граються, а живуть, набуваючи безцінного досвіду нової соціальної взаємодії, а саме: відповідати за свої дії; за колектив, за все, що відбувається в житті школи. Наші діти завдяки волонтерській діяльності виховують у собі принципи самостійності, творчого ставлення до дійсності, уміння виявити свою ініціативу. Волонтерський рух в нашому навчальному закладі є школою підготовки учнів до життя в умовах соціально – економічних змін, допомагає їм відбутися як особистості, розвинути внутрішню свободу та самоповагу.

"ВК" у PDF