c. Юхимове Знам’янського району Кіровоградської області
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Сакральні

Церква святого Олександра Невського — пам’ятка архітектури ХІХ століття

Церква святого Олександра Невського — пам’ятка архітектури ХІХ століття
Церква святого Олександра Невського — одна з прикрас Знам’янщини, його духовна спадщина. Розташована вона у центрі села Юхимове, неподалік мальовничого ставка. Розпорядженням голови Кіровоградської обласної державної адміністрації від 7 серпня 1997 року №2, дерев’яну церкву було визнано пам’яткою архітектури та занесено до відповідного реєстру.
c. Юхимове Знам’янського району Кіровоградської області,
ІСТОРИЧНА ДОВІДКА:

Росіяни-розкольники, котрі заселяли у ХVII-XVIII ст. Знам’янщину, потребували свого духовного центру. Тому вже у ХVII столітті до Москви була направлена делегація з села з проханням надання допомоги у будівництві церкви. Імператриця Катерина ІІ схвально поставилася до такої ідеї та наказала надіслати жителям села Юхимове майстрів для зведення церкви, надавши їй ім’я Олександра Невського. І вже за півроку вдалося звести двоярусну дерев’яну церкву з куполом та дзвіницею. До речі, збудована вона була без єдиного цвяха, з особливою любов’ю для майбутніх поколінь, щоб несла духовна скарбниця у народ добро і віру на тисячоліття.

Проте цей духовний світоч зазнав багато потрясінь у своїй історії, і лише дивом та самовідданим захистом місцевих жителів вистояв і зберігся до сьогодні.

У 1933 році, під час Голодомору, церква була зачинена під натиском радянської влади. Дзвіницю зруйнували, каміння розібрали на будівництво господарських приміщень, дзвони реалізували на метал… Відкрито її було аж через десять років, але вже без дзвіниці. Наступних п’ятнадцять років місцеві селяни мали змогу ходити до церкви, поки влада, отямившись після війни і розрухи, у 1958 році приклала сили до її закриття. А саме ж приміщення було переобладнане, як і тисячі церков по всій Україні, під сільський клуб, що і зберегло пам’ятку від повного знищення. А потім вона взагалі стала зерносховищем… Протистояти цьому варварству ніхто не міг.

У 1980-х роках церкву було вкотре закрито, чим було призупинено подальші руйнівні процеси. У країні тоді назрівали суттєві зміни, у тому числі і у ставленні людей до віри та церкви. Особливу увагу набуло питання збереження пам’яток історії. На захист церкви стало лише декілька селян на чолі з Петром Сергійовичем Гвоздиком, котрі не побоялися діяти рішуче і наперекір планам влади. Завдяки цьому до села прибув представник Товариства охорони пам’яток історії. При сприянні Петра Сергійовича заготовлено будівельний матеріал для ремонтних робіт, котрі розпочалися у квітні 1986 року.

Церква святого Олександра Невського — пам’ятка архітектури ХІХ століття

Петро Сергійович — добра, порядна людина, справжній патріот своєї малої Батьківщини, завжди відгукується на людські болі та прохання. Разом з односельчанами мріяв створити музей архітектури та побуту у себе у селі, щоб зберегти храм. Та влада діяла радикально. Було розігнано робітників, а саму роботу призупинено. Тодішній голова колгоспу взагалі отримав наказ згори зруйнувати споруду, що мало відбутися вночі. Попереджені селяни з вилами у руках стали на захист церкви. Та, на щастя, переміг здоровий глузд. І знову розпочалася робота по її відновленню. Збори мешканців села вирішили зібрати кошти на відновлення храму, у чому допомогли навіть із сусідніх сіл Кудашеве та Михайлівка. Було зібрано більше 6 тисяч карбованців. Ремонтували церкву всім селом. А бригада із Чигирина встановила вівтар — окрасу внутрішнього інтер’єру.

І, нарешті, 12 жовтня 1987 року, оновлену і прекрасну, церкву імені Олександра Невського було відкрито за участі єпископа Кіровоградського та Миколаївського Владики Севастьяна. Не посоромилися приїхати на її відкриття й чиновники, які намагалися її зруйнувати. А от Петра Сергійовича на відкриття навіть не покликали.

СЬОГОДЕННЯ ХРАМУ:

Нині це діюча культова релігійна споруда, де відбуваються усі богослужіння. Обвінчатися або ж охрестити свого малюка ви можете у історичному та мальовничому храмі нашої Знам’янщини — Церкві святого Олександра Невського. Справно веде службу у церкві отець Юрій (Артеменко Юрій Олександрович, контактний телефон: (098) 597 35 91). Щорічно храмове свято відзначається 12 вересня.

Завдяки істинним духовним поціновувачам: Петру Гвоздику, Михайлу Іванову, Олегу Шаповалову, Віктору Петренку, Михайлу Махоніну, Івану Камші, Миколі Каскіну, Анатолію Поворознюку, Григорію Бондаренку, Івану Марченку, Миколі Федькіну та іншим, унікальну архітектурну пам’ятку було збережено для наступних поколінь!

ЯК ДІСТАТИСЯ:

До села Юхимове можна доїхати рейсовим автобусом Знам’янка — Іванківці та Знам’янка — Чигирин.

Вичерпну інформацію про церкву святого Олександра Невського можна отримати у Знам’янському районному краєзнавчому музеї.

Контактні телефони: (066) 529 54 09 — Оксана Олександрівна Лутай (директор музею); (068) 279 59 79, (066) 283 89 21 — Олександр Володимирович Подкопайло (працівник музею).

Олександр Подкопайло,
методист районного відділу
культури і туризму
Церква святого Олександра Невського — пам’ятка архітектури ХІХ століття
Церква святого Олександра Невського — пам’ятка архітектури ХІХ століття
Церква святого Олександра Невського — пам’ятка архітектури ХІХ століття
Церква святого Олександра Невського — пам’ятка архітектури ХІХ століття
Церква святого Олександра Невського — пам’ятка архітектури ХІХ століття