cмт Новгородка, Кіровоградська область
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Сакральні

Свято-Троїцький Храм

«Путівник Кіровоградщини» разом з нашими читачами продовжує подорож екскурсійним туристично-краєзнавчим маршрутом «Духовні джерела Новгородківщини». І наступним туристичним об’єктом, з яким ми вам пропонуємо познайомитися, є сучасний православний Свято-Троїцький Храм — справжня окраса і гордість Новгородки.
cмт Новгородка, Кіровоградська область, смт Новгородка, вулиця Пушкіна, 1
(096) 96 58 352
ІСТОРІЯ ХРАМУ:

Цей величний храм-красень був зведений усього кілька років тому, завдяки новгородківському меценату — Миколі Дмитровичу Монашку, а також щедрим пожертвам місцевих жителів і подвижництву настоятеля Свято-Троїцької церкви, протоієрея Михайла Іваника.

Будівництво Свято-Троїцького храму тривало впродовж п’яти років — з 2005 по 2010 рік, а його урочисте відкриття та освячення відбулося 19 грудня 2010 року, у день Святого Миколая. Тож, традиційно тут по-особливому врочисто святкують впродовж року три свята — Святого Миколая 19 грудня, День перенесення мощей Святого Миколая Чудотворця 22 травня та День Святої Трійці.

І хоча історія власне самого храму налічує усього 6 років, він є правонаступником старовинної Свято-Троїцької церкви, яка була зруйнована в часи Другої світової війни.

СПАДКОЄМЕЦЬ СТАРОВИННОЇ ЦЕРКВИ:

Старовинна Свято-Троїцька церква, від якої на сьогодні, на жаль, нічого не залишилося, була збудована в 1781 році у самому центрі селища і була майже ровесницею Новгородки (тоді Куцівки Олександрійського повіту Херсонської губернії), заснованої у 1768 році.

Як розповів нам протоієрей Михайло Іваник, перша церква була побудована на кошти перших ста мешканців селища: «У ті часи вважалося, що якщо у селі немає храму — то там живуть бідняки. Тож, люди намагалися обов’язково збудувати церкву, хоча б невеличку. Але зробити це було не так-то й легко, адже перш за все треба було отримати дозвіл на початок робіт. Приїжджала поважна комісія, яка робила висновки, чи може громада села утримувати церкву, і вже потім вирішувала чи надавати дозвіл на будівництво храму, чи ні».

Мешканці Куцівки змогли довести свою платоспроможність, тож, церкву їм дозволили збудувати, а згодом — ще дві: у 1886 році високу й ошатну Церкву Успіння Пресвятої Богородиці, куполи якої було видно аж до центру селища, а на початку 1900-х років — Михайлівську дерев’яну церкву, яку в народі називали Кирильцевою. На жаль, ні та, ні інша не збереглися — вони були зруйновані у 20-30-і роки минулого сторіччя. Сьогодні можна побачити лише пагорби на місці колишньої церковної каплички.

Не вціліла і Центральна, Свято-Троїцька церква, хоча їй і вдалося пережити страшні часи масової руйнації храмів радянською владою. Під час суворих кровопролитних боїв за Новгородку у 1944 році, які тривали впродовж цілих трьох місяців, вона була розбомблена. А після війни, у 1945 році, руїни храму були розібрані по цеглинках місцевими жителями.

Але богослужіння у Новгородці не припинялися: у 1946 році переселенці з Кракова придбали неподалік колишнього храму хату і влаштували там церкву, де і проводилися богослужіння до 2010 року.

СВЯТИНІ ХРАМУ:

Зі старовинних храмів Свято-Троїцький храм унаслідував не лише назву, але й кілька старовинних ікон, збережених мешканцями Новгородки. Нині вони прикрашають сучасний храм, наповнюючи його благодаттю та світлом. Це ікони Спасителя, Пресвятої Богородиці, Миколи Чудотворця, Марії Магдалини, Великомучениці Параскеви, Серафіма Саровського та Іверська ікона Божої Матері.

СЬОГОДЕННЯ ХРАМУ:


Сьогодні цей високий величний храм є справжнім духовним центром Новгородки. Сюди приходять школярі й студенти перед початком нового навчального року, аби отримати благословення на успішне навчання, а випускники — за благословенням на доросле життя. Залюбки проводить настоятель храму і екскурсії. Щорічно сюди приїздять діти з усього району. Лише торік храм відвідало близько 400 дітей.

А подивитися тут дійсно є на що! І особливої уваги вартий величний десятиметровий іконостас, виконаний з міді і вкритий сусальним золотом. На момент будівництва церкви, у 2009 році, подібних іконостасів в Україні було усього два: один з них — у Новгородці, а другий у Вінниці. До речі, його виготовлення тривало аж півтора року!

Щоправда, ікони, які сьогодні наповнюють іконостас — це комп’ютерна графіка. Як розповів нам настоятель, їх планується замінити на писані під час розпису храму.

ЦІКАВІ ФАКТИ:

Як розповів нам протоієрей Михайло, Свято-Троїцький Храм збудований у формі хреста за проектом закарпатських зодчих, а в Закарпатської області, місті Берегове, є такий само храм-близнюк.

Його висота — 23 м, а площа — 400 кв. м. Загалом тут може поміститися до 400 осіб, але за проектом церква розрахована на 190 колінопреклонних людей, адже у церквах Західної України традиційно під час церковних богослужінь прихожани стають на коліна. Тож, місткість церков там обчислюється саме так.

У храмі дуже багато світла. Вдень — завдяки великим вікнам та білосніжним стінам, а ввечері — завдяки великій кількості лампочок, адже загалом їх — у чотирьох панікадилах та бра — аж 240.

Добре освітлюється і подвір’я храму, для чого тут встановлено 26 лампочок. Тож, теплої пори навіть у нічний час можна побачити розкішний розарій, що налічує 120 кущів троянд, за яким особисто доглядає настоятель храму.

ТРАДИЦІЇ ХРАМУ:

Є у храмі і своє традиції: щороку, вже четвертий рік поспіль, на свято Покрови Пресвятої Богородиці тут проводиться концерт духовного співу «Золоті ключі Покрови».

А в наступному році планують відновити традицію проведення на Покрову козацького свята за участі всіх сільських громад району та смачним частуванням, адже Новгородка – козацький край!

Часи богослужінь: у суботу о 16:00 (взимку), о 17:00 в літній час, у неділю та в святкові дні о 8:00.

Олена Єрунова
Дякуємо за надану інформацію директору Новгородківського
районного музею Оксані Кудіній