Ставидлянська сільська рада Олександрівського району
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Природні

Орнітологічний заказник «Редчине»

Орнітологічний заказник «Редчине»
Орнітологічних заказників загальнодержавного значення в Україні 22, з них два на Кіровоградщині, один — на Олександрівщині. «Редчине» — це мальовниче лісове урочище зі ставком. У лісі не можна проводити рубки, тут заборонене полювання, а от відпочивати на березі водойми можна усім охочим, головне — не залишати після себе сміття.
Ставидлянська сільська рада Олександрівського району,
ІСТОРИЧНА ДОВІДКА
Статус заказника «Редчиному» надано у 1983 році. Площа заказника становить 118 га. Перебуває об’єкт у віданні ДП «Олександрівський лісгосп», зокрема Бірківського лісництва.

Територія заказника є місцем гніздування багатьох видів птахів, серед яких орлан-білохвост. Улітку через спеку вильоти орланів нечасті, а ось навесні і восени красивими польотами можна милуватися досхочу. Також гніздяться й інші рідкісні хижі птахи, зокрема орел-карлик, шуліка рудий, занесені до Червоної книги України.

З тварин трапляються дика свиня, лисиця звичайна, заєць-русак, куниця лісова, кілька видів качок, канюк звичайний. Деревні насадження представлені кленово-липовою та грабовою дібровами, також росте дуб, ялина, біла акація. У підліску зростають свидина, ліщина, бруслина бородавчата, бруслина європейська, глід.

Трав’яний покрив утворюють яглиця, медунка темна, осока волосиста тощо.

Місцевість є охоронною зоною. У лісі не проводять жодних (навіть санітарних) рубок, навпаки, за необхідністю заліснюють територію, як це зробили наприкінці 90-х років минулого століття, посадивши ліс на узвишші навпроти водоймища. На березі ставу облаштована зона відпочинку зі столиками. Тут можна засмагати, купатися, займатися фізкультурою і спортом або просто милуватися красою і слухати тишу.

ЦІКАВІ ФАКТИ
Заказник знаходиться між селами Ставидла і Світова Зірка Ставидлянської сільської ради. Назва «Ре́дчине» (Редьчине) походить від другої назви села Нової Оситняжки, яке колись розташовувалося поруч з урочищем. Цього населеного пункту вже нема на карті. Тепер же місцеві жителі називають свою улюблену зону відпочинку «Зіркою»: «відпочивати на Зірці»; ліс називають Зірчанським — за назвою найближчого населеного пункту Світова Зірка, у якому, на жаль, на сьогодні немає жодного жителя.

Старожили розповідали, як раніше, коли став був у володінні місцевого пана Гревса, чистили ставки. У водойму біля греблі захо- дило до 300 чоловіків з лопатами і починали копати мул, щоб вода стала аж густою. Тоді піднімали заставки — і каламуть виносило в річку. Родючий мул покривав береги, які заростали травою, а став залишався чистим.

ЯК ДІСТАТИСЯ
До Ставидел можна дістатися автобусом Олександрівка–Ставидла або приватним транспортом.
GPS координати об’єкту: 48.821667, 31.937778.

Тетяна Юганова
Дякуємо за допомогу у підготовці матеріалу Владиславу Кивгилі
Орнітологічний заказник «Редчине»
Орнітологічний заказник «Редчине»
Орнітологічний заказник «Редчине»
Орнітологічний заказник «Редчине»
Орнітологічний заказник «Редчине»
Орнітологічний заказник «Редчине»