Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Природні

Квітуча Кіровоградщина

Квітуча Кіровоградщина
Прекрасна і мальовнича земля Кіровоградщини. Особливо зараз, навесні, коли її степи й ліси вкриваються простирадлом різнокольорових квітів. Це квітуче різнобарв’я захоплює і милує око. Тож, якщо ви любите квіти, й плануєте провести вихідні у єднанні з природою, милуючись її неповторністю й красою, ми підкажемо де й коли в різних районах області цвітуть найгарніші квіти.
Знам’янський район

Багато гарних і унікальних квітів можна побачити у Знам’янському районі на території Чорноліськоого лісового господарства. Перші квіти з’являються у Чорному лісі вже на початку березня. Це проліски – символ пробудження природи, ніжні сині квіточки на тоненькій стеблині, які рясно цвітуть у перші тижні весни в лісах Кіровоградщини.

Наразі ж у лісах Знам’янщини цвіте ряст – звичайний фіолетовий і унікальний, як для нашої місцини, ряст білого кольору а також жовта анемона (у народі вітряниця). Цілі поляни цих квітів нам показала Олена Кирпа – інженер лісових насаджень Чорноліськоого лісового господарства неподалік адмінбудівлі підприємства, розташованого у селі Водяне. А за кілька тижнів, за словами нашої провідниці, тут цвістиме черемша, так звана медвежа цибуля, занесена до Червоної Книги України, яка застелить ліси білим килимом та наповнить повітря ніжним солодко-медовим ароматом. Цієї ж пори у лісах та обабіч доріг можна буде побачити ще одну рідкісну гарну квітку – лісовий тюльпан – ніжну квіточку жовто-горячого кольору на високій ніжці. Їм на заміну, наприкінці травня – початку червня прийдуть дикі гіацинти, так звані мускарі синього кольору.

Але буйно квітне Чорний ліс лише до червня – розповідає Олена Миколаївна, а потім, вкрившись сталим листям, стає темним і похмурим (звідси й назва – Чорний ліс). Влітку квіти у Чорному лісі можна побачити лише біля Берестуватого (Чорного) озера – у червні-липні тут розквітають жовті іриси, які приходять на зміну диким орхідеям, цвітіння яких можна побачити у травні.

Олександрівський район

А от на Олександрівщині, між селами Триліс і Нищі Верещаки, на високих буграх ботанічного заказника «Братерські яри», на початку червня можна побачити цвітіння синього і жовтого льону. Як стверджує інженер лісових культур «Олександрівського лісового господарства» Микола Петренко, видовище це дійсно варте того, щоб на нього подивитися, тим більше, що жовтий льон – рідкісний охоронний вид цієї рослини і один з найкрасивіших. Розквітає влітку на схилах урочища і рідкісний вид гвоздики – гвоздика несправжньобородата, вперше виявлена на Кіровоградщині саме тут.

Наразі ж, у квітні, в лісах Олександрівщини цвіте білий і синій ряст. Зокрема, його можна побачити неподалік Підлісного, на території Червоно-Нерубаївського лісництва, де нещодавно відцвіли проліски. А ще в лісах сьогодні цвітуть у великій кількості лісові фіалки, які полюбляють відкриті сонячні галявини, рясно вкриваючи їх своїм блакитно-фіолетовими квіточками. «Я настільки люблю аромат цих квітів, що не можу надихатися ним, – зізнався «Віснику Кіровоградщини» Микола Іванович. – Щоправда, відчути його можна лише у сонячну погоду».

Останнього ж місяця весни в лісах Олександрівського району можна буде побачити конвалії – прекрасні символи травня, занесені до Червоної книги України, які полюбляють вологі місця і ростуть лише на родючих землях. А от в урочищі «Чегар» – ботанічному заказнику неподалік села Соснівка, цієї пори можна буде зустріти таку рідкісну червонокнижну рослину, як сон-трава. «Ми зберігаємо місця, де є такі рідкісні рослини, тож 1880 га нашого лісового господарства займають близька десятка заказників» – підсумував нашу розмову Микола Петренко.

Онуфріївський район

На Онуфріївщині справжньою перлиною для любителів квітів є ботанічний заказник загальнодержавного значення «Бузове», розташований на південь від села Попівка. Тут, на площі 50,7 га, зростає багато рідкісних та лікарських рослин, які занесенні до Червоної Книги України. Особливо красиво у заказнику в квітні-травні, коли розквітають сон-трава лучна (сон чорніючий), рястка Буше та тюльпан бузький – рідкісна багаторічна квітка жовтого кольору з рожево-червоним відтінком на зовнішніх пелюстках.

Гарно у «Бузовому» і влітку, коли цвіте астрагал шестистоквітковий та ковила найкрасивіша.

Світловодський район

На Світловодщині помилуватися квітами можна у регіональному ландшафтному парку «Світловодський», що простягається від межі Полтавської до Черкаської областей на площі 60320 га. Тут зростає більше двох десятків регіонально рідкісних видів рослин, цвітіння яких можна побачити з квітня по липень, у тому числі такі, як: волошка дніпровська (її можна побачити й на островах Кременчуцького водосховища), яскраво-рожева гвоздика (розчепірена), ніжно-блакитний та жовто-блідий аконіт (шерстистовустий), яскраво-жовтий горицвіт весняний, егоніхон фіолетово-голубий, а ще льон шорсткий та наперстянка великоквіткова.

Серед квітів, занесених до Червоної книги України, на території «Світловодського» парку є такі весняні красені, як первоцвіт крокус полосатий (шафран сітчастий), що квіткує на початку весни, сон-трава чорніюча та ніжні білі конвалії, цвітіння яких милує око наприкінці квітня – початку травня.

Особливої ж уваги любителів природи варте урочище «Барвінкова і тюльпанова гори» площею 5,2 га, розташоване неподалік с. Подорожнє, де, відповідно до назви, з квітня по травень можна побачити цвітіння прекрасних квітів – дібровних тюльпанів жовтого кольору і ніжно-блакитного барвінку.

Новгородківський район

На Новгородківщині помилуватися квітами, у тому числі рідкісними, можна на території ботанічного заказника загальнодержавного значення під назвою «Шурхи», що неподалік Новгородки. Тут, на схилах балки, яка впадає в річку Кам'янка, на площі 38,3 га розташувався цілий природний комплекс зі специфічною цікавою флорою. Завдяки скупченню великих кам'яних брил, які подекуди сягають 30 м заввишки, у «Шурхах» зростають квіти, характерні не лише для степової зони України, але й специфічні рослини, які ростуть лише на камінні та скелях, зокрема такі рідкісні, як авринія скельна, цибуля жовтіюча та жабриця Палласа.

Не менше порадує любителів квітів різнобарв’я карликових ірисів (півників) жовтого, синього та пурпурового кольорів. До речі, у розщілинах каміння можна побачити й такий цінний червонокнижний вид ірисів, як півник понтичний з синьо-фіолетовою гарною ароматною квіткою. Він цвіте наприкінці весни – початку літа. Також на схилах урочища ростуть волошки, борозенчастий астрагал з блідо-фіолетовими квітами, юринея верболиста, австрійський льон ніжно-блакитного кольору та багато інших квітів, що порадують око навесні та у перші місяці літа.

Наостанок хочу звернутися до наших читачів з проханням-закликом: бережіть нашу природу! Не зривайте квіти, які ви побачите в лісі чи степу. Насолодіться їх виглядом та ароматом і залиште цю красу наступним поколінням!
Квітуча Кіровоградщина
Квітуча Кіровоградщина
Квітуча Кіровоградщина
Квітуча Кіровоградщина
Квітуча Кіровоградщина
Квітуча Кіровоградщина
Квітуча Кіровоградщина
Квітуча Кіровоградщина
Квітуча Кіровоградщина
Квітуча Кіровоградщина
Квітуча Кіровоградщина
Квітуча Кіровоградщина
Квітуча Кіровоградщина
Квітуча Кіровоградщина
Квітуча Кіровоградщина