Місто Знам'янка, Кіровоградська область
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Природні

Обласна Знам’янська бальнеологічна лікарня

Обласна Знам’янська бальнеологічна лікарня
КП «Знам’янська обласна бальнеологічна лікарня» – заклад дійсно унікальний. Він не має аналогів не лише в області, але й за межами Кіровоградщини.
Місто Знам'янка, Кіровоградська область, вулиця Героїв Чорнобиля, 6.
Завдяки цілющим властивостям радонових джерел, якими багата знам’янська земля, тут успішно лікують різні захворювання і травми опорно-рухового апарату, а також інші хвороби. До того ж сама лікарня, розташована в гарному, екологічно чистому місці, далеко від промислових об'єктів, вже давно стала однією з головних туристичних візитівок Знам’янщини.

ЛЕГЕНДА ПРО ЦІЛЮЩЕ ДЖЕРЕЛО:

З сивої давнини дійшла до наших часів легенда про плем'я, люди якого не знали ніколи хвороб, і жили у доброму здоров’ї до двохсот років. Мешкали вони якраз на місці сьогоднішньої Знам’янщини – у верхів'ях межиріччя Інгульця та Тясмину, на берегах річки Скельової.

Говорять, що міцне здоров’я і сили ці світлочолі велетні черпали з чудодійного джерела, кришталево-прозора вода якого не замерзала в найлютіші морози і не втрачала своєї сили найспекотнішого літа. Жителі плем'я називали це джерело священним, тож купалися в ньому самі і обов’язково купали своїх немовлят, загартовуючи їх від самого народження.

Відтоді спливло чимало років і навіть століть, а про життєдайне джерело у цих місцях згадують і донині. Говорять, саме на його водах і була збудована Знам’янська бальнеологічна лікарня.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО РАДОН:

Радон – радіоактивний хімічний елемент, що належить до групи інертних газів і вважається одним із рідкісних елементів. Він утворюється в результаті процесу розпаду радію, з сильним альфа-випромінюванням, яке, в помірних дозах, і використовується для оздоровлення людини.

Природні радонові води утворюються внаслідок проходження води крізь пласти порід з підвищеною концентрацією урану та радію. Ще у 1548 році дослідник мінеральних джерел Каспар Брушиус, описуючи Фіхтельгебірг – місцевість у Німеччині з високим вмістом радону, зазначав: «Тут люди живуть до глибокої старості, і якщо хворіють – видужують швидко».

Але тривалий час ані медики, ані хіміки не могли науково обґрунтувати цілющі властивості деяких мінеральних вод, і тільки з відкриттям у 1896 році явища радіоактивності, стало можливим наукове пояснення терапевтичних ефектів різних мінеральних джерел світу.

Помірні дози радіації, а отже і радонові процедури, стимулюють імунну систему, зокрема роботу клітин-кілерів, знищуючих ракові клітини, які постійно утворюються в організмі. Саме до таких висновків прийшла медицина на початку ХХ століття. Цей ефект отримав назву «радіаційного гормезису».

Було встановлено, що радон легко проникає в кров, завдяки чому посилюється її рух, відбувається стимулювання роботи імунної системи і здатність організму протистояти вірусам та інфекційним захворюванням.

Як виявилося, радонова мінеральна вода покращує вуглеводний та мінеральний обмін, регулює водно-сольовий баланс в організмі людини, сприяє виведенню шкідливих речовин, нормалізує функцію щитовидної залози, артеріальний тиск, поліпшує роботу серця і знижує больові відчуття, благотворно впливає на уражені ділянки шкіри, усуває запальні явища, сприяє процесам загоєння.

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА:

Перший «офіційний» радоновий курорт у світі був збудований у 1906 році у невеличкому чеському місті Яхімов.
У Знам’янці джерела лікувальної мінеральної води буди відкриті на південно-східній околиці міста у 1953 році. Згідно з висновками Українського інституту курортології, ця вода має багатий хімічний склад і відноситься до води з середнім вмістом радону і містить також вуглекислоту, сірководень, розчинений кисень, сульфати, гідрокарбонати та з'єднання кремнієвої кислоти, залізо, йод, бром, мідь та марганець.

27 травня 1968 року відбулося урочисте відкриття Знам’янської бальнеологічної лікарні. Тоді ж були прийняті її 10 перших хворих. Та вже через рік, після завершення будівництва спального корпусу, лікарня могла приймати до 200 осіб.

11 листопада 2003 року Кіровоградською обласною радою було прийняте рішення «Про визнання природної території Знам’янського родовища мінеральних радонових вод (Петрівська дільниця) та території обласної бальнеологічної лікарні м. Знам’янка курортною територією місцевого значення».

СЬОГОДЕННЯ ЛІКАРНІ:

Сьогодні Знам’янська бальнеологічна лікарня – це багатопрофільний лікувальний реабілітаційний заклад, який за бальнеологічними та кліматичними факторами, а також методами комплексної терапії не поступається відомим світовим курортам.

Тут забезпечується високоефективне лікування захворювань і травм опорно-рухового апарату, серцево-судинної та нервової систем, гінекологічних захворювань, захворювань шлунково-кишкового тракту, шкіри, ендокринної системи та захворювань, викликаних порушеннями обміну речовин.

До послуг хворих – радонові, перлинні, хвойні, морські, двокамерні контрастні та чотирикамерні гальванічні ванни, ванни з підводним ручним душем-масажем, підводне витягування хребта, кишкові та гінекологічні зрошення, різноманітні лікувальні душі, механотерапія та механомасаж, інгаляції з використанням різноманітних ліків та бальзамів.

Лікувальний комплекс включає в себе також лікувальну фізкультуру, раціональне харчування і психоемоційну корекцію, а чисте, насичене фітонцидами та ефірними сполуками повітря посилює лікувальний ефект та забезпечує чудовий відпочинок і гарний настрій.

Наразі Знам'янська бальнеологічна лікарня може прийняти одночасно 220 осіб. У комплекс її будівель входять: корпус з однокімнатними і двокімнатними номерами для розміщення в номері однієї або двох осіб; лікувально-діагностичний корпус; їдальня та Клуб з бібліотекою, танцювальним і кінозалами.

Електронна адреса: kpzobl@gmail.com.

Адреса сайту: zoblkp.com.ua

Контактні телефони: (05233) 7-11-08, (05233) 7-11-04, (067) 52 04 606.

За матеріалами з відкритих джерел
підготувала Олена Єрунова.
Обласна Знам’янська бальнеологічна лікарня
Обласна Знам’янська бальнеологічна лікарня