Смт Онуфріївка, Онуфріївський район, Кіровоградська область
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Природні

Онуфріївський парк – перлина Онуфріївщини

«Путівник Кіровоградщини» продовжує знайомити читачів з кращими туристичними принадами нашого краю. І сьогодні ми запрошуємо вас відвідати справжню перлину Онуфріївщини – Онуфріївський парк.
Смт Онуфріївка, Онуфріївський район, Кіровоградська область,
Цей історичний парк є унікальною пам'яткою садово-паркового мистецтва XIX століття державного значення і по праву належить до одного з визначних туристичних об'єктів Кіровоградщини.

Історія створення парку:

Заснування Онуфріївського парку пов’язано з ім’ям Михайла Івановича Камбурлея – великого землевласника, а згодом сенатора і цивільного губернатора Волині, який у 70-х роках XVIII століття придбав 13 тисяч десятин землі на території сучасного Онуфріївського району.

Після смерті Михайла Камбурлея, у 1821 році, його землі, у тому числі села Онуфріївка, Камбурліївка, Лозова, Іванівка та Омельник стали власністю Михайла Дмитровича Толстого – зятя Камбурлея, чоловіка його доньки Катерини.

Родина Толстих продовжила роботи з розбудови садового комплексу, невід’ємною частиною якого був Онуфріївський парк. На початку 20-х років XIX століття саме граф Михайло Толстой заклав так звану Стару частину Онуфріївського парку. Існує думка, що у створенні оригінальних паркових композицій активну участь взяли чеські та німецькі майстри садово-паркового мистецтва, одеський архітектор Оттон та учень знаменитого Василя Докучаєва.

У 80-х роках XIX століття завершилося формування садибного комплексу і почав створюватися Новий парк, який за своїми планувально-архітектурними особливостями можна віднести до яскравих зразків англійських парків ландшафтного типу.

Був зроблений каскад штучних озер, насипаний острів, проведена посадка більш як двохсот видів дерев, у тому числі рідкісних і екзотичних, саджанці яких везли з усього світу. Був побудований прекрасний маєток та різні службові приміщення. Графу Толстому це місце настільки подобалося, що він щорічно приїздив в Онуфріївку на все літо зі свого маєтку в Одесі.

Після смерті графа Михайла Дмитровича справами зайнявся його син – Михайло Михайлович Толстой (старший) (роки життя: 1834-1898). З його ім’ям пов’язана красива історія кохання: у віці двадцяти восьми років граф полюбив бідну 15-річну дівчину Олену Смирнову, яка працювала в їхньому будинку, і згодом, завдяки клопотанням свого діда і графа Воронцова одружився на ній, порушуючи вікові традиції свого роду.

Натомість граф не порушив традиції своїх пращурів щодо благоустрою парку. У другій половині XIX століття він закінчив будівництво його Нової частини. До 1917 року парк займав 150 десятин землі.

На той час садово-архітектурний комплекс включав: графський будинок, літню їдальню, стайні, склад з підвалом-льодовиком, кілька штучних ставків в місці злиття річок Омельник та Сухий Омельнічек, у тому числі два великих ставки – Нижній, обсаджений вербами, з насипним островом, двома водоспадами, ажурними місточками, та будиночком для лебедів, і, так званий «Селянський» ставок з піщаним дном, у якому дозволялося купатися і напувати худобу селянам. Були також на території парку сіножаті, фруктовий сад, оранжерея і теплиця, де вирощували тропічні культури і квіти.

Останній граф гілки Толстих – Михайло Михайлович (молодший) – онук графа Михайла Дмитровича (роки життя: 1862 - 1927) – прославився як щедрий меценат. Однак після жовтневої Революції 1917 року він втратив усі свої маєтки та був позбавлений графського титулу.

Сам же Онуфріївський парк, який ще називають «Парком чотирьох Михайлів» – за іменами його власників, дуже постраждав за останнє століття.

Сьогодення парку:

29 січня 1960 року Онуфріївський парк отримав статус пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Однак, на жаль, це не зберегло його від руйнувань.

Майже вся колишня краса Онуфріївського парку лишилася в минулому – графський маєток згорів в полум’ї революції, інші приміщення були знищені у роки громадянської і Великої Вітчизняної війни. Особливо великої шкоди заподіяли парку німецько-фашистські загарбники, які нещадно вирубували рідкісні породи дерев та кущів, зруйнували низку паркових будівель.

На сьогоднішній день із архітектурних споруд вціліла тільки «Біля їдальня». Щоправда, і вона потребує негайного ремонту та реставрації. Як, втім, потребує догляду і сам парк. Але й сьогодні, прогулюючись алеями парку, можна відчути його колишню велич і красу.

Маємо надію, що з вирішенням питання про передачу Онуфріївського парку селищній раді ситуація у одному з найстаріших архітектурно-садових комплексів країни зміниться на краще.

Легенди парку:

Існує легенда, що начебто повернувшись у батьківський маєток після весільної подорожі, граф Михайло Михайлович Толстой (старший) та його молода красуня-дружина Олена посадили на острові у парку так званий «дуб любові».
І сьогодні цей дуб, розташований на насипному острові у центрі Нижнього ставу залишається визначною пам'яткою парку, до якої місцеві молодята приходять у день весілля, аби зберегти свою любов на все життя.

Цікаві факти:

У самій Онуфріївці на гроші графів Толстих була побудована церква, земська управа, школа, лікарня, паровий млин з денним помелом 1000 пудів зерна та інші споруди.

Як дістатися:

Онуфріївський парк знаходиться на околиці смт Онуфріївка, на вулиці, що носить ім’я Графа Толстого. Дістатися сюди можна як власним транспортом, так і автобусами міжміського сполучення з обласного центру, Світловодська та Знам’янки.

Олена Єрунова, Владислав Овчаренко.
У матеріалі використана інформація
з офіційного сайту Онуфріївської районної державної адміністрації
та інших відкритих джерел.