Селище Олександрівка Кіровоградської області
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Музеї

Автопарк-автомузей

Автопарк-автомузей
Олександрівська районна організація Товариства сприяння обороні України володіє автопарком у 10 машин і тачанкою. І автомобільний, і гужовий транспорт незмінно привертають увагу перехожих, коли олександрівська автоколона прямує вулицями свого містечка чи того населеного пункту, куди ентузіасти приїхали на запрошення.
Селище Олександрівка Кіровоградської області,
ІСТОРИЧНА ДОВІДКА
Олександрівську районну організацію Товариства сприяння обороні України, при якій діє районний спортивно-технічний клуб, 53 роки очолює Борис Безсмолий, який разом з однодумцями — членами клубу — зібрав, відремонтував, підтримує в належному стані старовинні автомобілі і популяризує автомобільну справу не лише в селищі, а й в усій Україні. Майже усю техніку відшукали на Олександрівщині. Серед автомобілів є ЗІС-5, ГАЗ-51, ГАЗ-67, ГАЗ-М-20 «Побєда», «Москвич-401» 1950 року випуску і «Москвич-403» 1963 року випуску, ГАЗ-21 «Волга» й улюбленець дітей — ЗАЗ-965 — «Запорожець» (той, що «горба-тий»).

ГАЗ-67 — воєнний командирський автомобіль, перший радянський всюдихід. Він не мав даху, його накривав лише тент, роль обігріву скла виконувала спеціальна сітка, яка розподіляла подачу на нього теплого повітря на скло. В Олександрівці машину часто можна побачити на урочистостях до пам’ятних дат часів Другої світової війни.

ЗІС-5 — бортова машина-тритонка, якою під час війни перевозили боєприпаси та по-ранених. В області більше таких екземплярів немає. На 9 Травня на кузові автомобіля традиційно створюють живу композицію, адже члени товариства єдині на Кіровоградщині проводять історичну реконструкцію епізодів боїв часів Другої світової війни.

ЗІС-5 і ГАЗ-67 очолювали колону з понад пів сотні машин під час автопробігу з нагоди 80-річчя з дня утворення Товариства сприяння обороні України (колишнього ДТСААФ) у Кропивницькому.

СЬОГОДЕННЯ
На початку року автопарк поповнився автомобілем ГАЗ-69, якому вже 40 років, але котушка, карбюратор, фільтр, реле, свічки, генератор — усе в комплекті. Пів року тривали роботи над відновленням нового екземпляру, зараз він відтворений до первісного вигляду.

Умільці розпочали роботу над відновленням мотоцикла К-750.

У 2018 і 2019 роках три воєнні машини Урал-4320, ГАЗ-66 й УАЗ-469 товариство передало в зону АТО. За це відзначні подякою Генерального штабу Збройних сил України.

ЦІКАВІ ФАКТИ
Традиційними в Олександрівці є район-ні заходи до Дня автомобіліста і дорожника, неодноразово селище приймало й обласні змагання. До 28 жовтня — Дня вигнання нацистських окупантів з України — товариство організовує автопробіги по населених пунктах району, покладаючи квіти до пам’ятних місць. Старовинна тачанка, обладнана дашком і дзвіночками, використовувалася у весільній церемонії.

ЯК ДІСТАТИСЯ
До Олександрівки можна доїхати як електропоїздом зі Знам’янки, так і рейсовими автобусами Кропивницький — Олександрівка, Кропивницький — Цвітне, Кропивницький — Медведівка, Кропивницький — Черкаси.

Адреса Олександрівської районної організації ТСОУ: селище Олександрівка, вулиця Незалежності України, 24.

Тетяна Юганова
Автопарк-автомузей
Автопарк-автомузей
Автопарк-автомузей
Автопарк-автомузей
Автопарк-автомузей
Автопарк-автомузей
Автопарк-автомузей
Автопарк-автомузей
Автопарк-автомузей
Автопарк-автомузей