Смт Онуфріївка, Кіровоградська область
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Музеї

Музей історії Онуфріївського району

Продовжуючи подорожі цікавими музейними закладами нашого краю, «Путівник Кіровоградщини» запрошує читачів відвідати музей історії Онуфріївського району та познайомитися з його цікавими експозиціями і різноманітними виставками.
Смт Онуфріївка, Кіровоградська область, вул. Костянтина Назаренка, 3.
Під час захоплюючої екскурсії, яку для нас радо провела директор музею Світлана Михайлівна Ворон, ми дізналися багато цікавого і пізнавального і про історію самого Онуфріївського району, і про історію Кіровоградської області ще за часів Нової Сербії, коли Єлисаветград був фортецею святої Єлисавети. Дізналися ми і про культуру та побут мешканців району, і про видатних онуфріївчан. Певні, ця розповідь зацікавить і вас.

Історична довідка:

Музей історії Онуфріївського району був відкритий у 1982 році в будівлі колишньої земської управи, збудованої графом Михайлом Михайловичем Толстим ще на початку ХХ сторіччя (орієнтовно в 1904 році), яка сьогодні є пам’яткою історії та культури.

Нині у дванадцяти кімнатах музею представлено дванадцять основних експозицій. У його фондах зберігається майже 4 тисячі різноманітних експонатів, які відображають історію та культуру краю, починаючи з найдавніших часів до сьогодення.

Українська світлиця

З поміж інших експозицій, особисто на мене найбільше враження справила «Українська світлиця», де в усій красі представлений побут і звичаї українського народу.

Центром цієї гарно оформленої музейної «світлиці» є українська піч, точніше, її бутафорія. «Біля печі крутилося все життя! – розповідає директор музею Світлана Михайлівна Ворон. – Піч відігравала особливу роль в житті наших пращурів – вона давала їжу, тепло тілу і затишок душі. Кожна господиня намагалася прикрасити піч малюнком – квітами, півниками чи візерунком – на що мала талант. Другим головним місцем в українській світлиці було Покуття – місце молитви».

Серед експонатів «Української світлиці» – безліч предметів побуту, посуд та знаряддя праці, якими користувалися мешканці Онуфріївщини впродовж кількох століть: прядки, верстати, гребні, маслобійки, праники тощо. З-поміж них – велетенська голка довжиною більше метра для шиття стріхи – один з улюблених експонатів господарки закладу.

Тут же – вишуканий національний одяг та українські рушники – традиційні обереги нашого народу, кожний візерунок в яких символічний. «Ми проводимо окрему екскурсію по символіці українських рушників, адже всі вони «читаються», – продовжує розповідь директор музею. – Квіти, птахи, орнаменти, всі вони мають певне значення, причому значення орнаментів залежить навіть від того, в якому напрямку вони розташовані – вниз чи вгору».

До речі, є в музеї і виставка рушників сучасного періоду. Вона представлена в кімнаті декоративно-ужиткового мистецтва поруч з іншими роботами сучасних майстрів.

Зруйновані храми Онуфріївщини:

Ця експозиція потребує окремої уваги, адже в ній представлені історичні довідки та унікальні зображення зруйнованих святинь району, більшість з яких сьогодні можна побачити лише на малюнках. Вони належать пензлю місцевого краєзнавця Василя Івановича Сурмила, який разом з Віталієм Постриганом зібрав унікальну інформацію про святині Онуфріївщини.

Видатні постаті Онуфріївського району:

Особливе місце в музеї посідають видатні постаті району та герої Онуфріївщини різних часів. В їх числі – репресовані священики та учасники війн різних періодів, Народна артистка України Неоніла Крюкова, уродженка Попівки, та композитор Михайло Калачевський, автор першої «Української симфонії».

Окрема експозиція присвячена Героям Радянського Союзу – мешканцям Онуфріївського району та тим, хто визволяв цей край в часи Другої світової війни. «Онуфріївщина – це місце, де форсували Дніпро. Сталін дав розпорядження: кожному солдату з кожної роти, хто першим ступить на берег Дніпра – присвоїти звання Героя Радянського Союзу. Тож, тут була найбільша кількість Героїв Радянського Союзу – 2438 чоловік, – говорить Світлана Ворон. – Але ж скільки було вбито! У братських могилах таких сіл, як Куцеволівка і Млинок поховано по півтори тисячі загиблих».

Примножувати, берегти, любити

І, врешті, радимо переглянути дуже цікаву експозиція музею, розташовану в окремій кімнаті, присвячену родині Толстих, які дуже любили Онуфріївщину і мали тут літню резиденцію, в якій проводили весь теплий період року.

Тут можна побачити банер, на якому зображена родова лінія Толстих – три покоління української гілки знаменитого роду: Михайло Дмитрович, Михайло Михайлович старший і Михайло Михайлович молодший; меблі, які збереглися до наших часів, у тому числі старовинне дзеркало; історичні довідки, які розповідають про історію родини та свідчать про благодійну діяльність Толстих, завдяки яким в Україні будувалися школи, бібліотеки та лікарні.

Цікаві факти:

Під час розкопок Дереївського могильника, як одного з центрів середньостогівської культури, розташованого на території села Деріївка Онуфріївського району, було знайдено скелет знаменитого Деріївського коня. Розкопки належать до часів енеоліту – мідно-кам'яного віку (IV- III тис. до н. е.), а дослідження скелету показали наявність слідів від вуздечки, що вказує на те, що кінь був найшвидше приручений саме на території сучасного Онуфріївського району. На мапі, представленій у музеї, ви побачите точне місце унікальної знахідки.

Години роботи:

Музей працює по буднях, з понеділка по п’ятницю, з 8:00 до 17:15, обідня перерва з 12:00 до 13:00.

Вартість відвідування: 2 гривні для дітей і 5 гривень для дорослих.

Адреса: смт Онуфріївка, вул. Костянтина Назаренка, 3.

Електронна адреса: inbox3@onufrievka.kr-admin.gov.ua

Контактні телефони: (05238) 2-03 85, (097) 04 88 279 (директор музею Світлана Михайлівна Ворон).

Олена Єрунова