Селище Павлиш, Онуфріївського району Кіровоградської області
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Музеї

НВК «Павлиська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів — ліцей імені Василя Олександровича Сухомлинського»

НВК «Павлиська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів —  ліцей імені Василя Олександровича Сухомлинського»
Школа В.О.Сухомлинського — це живильне джерело духовності. Її по праву можна назвати Меккою педагогічної майстерності. Ця школа знаменита на весь світ, про неї можна прочитати німецькою, японською, угорською, румунською, англійською мовами.
Селище Павлиш, Онуфріївського району Кіровоградської області,
Сьогодні бути директором Павлиської школи — велика честь. І багато хто думає, що це особлива, прекрасна, дивна школа. А насправді вона маленька, двоповерхова, стара, цегляна — її збудували ще на початку ХХ століття. Школа стара, але вчать в ній по-новому…

Історична довідка:

Школу було побудовано протягом 1908-1910 років за ініціативою селян Павлиської волості та за їхні ж кошти. Спочатку тут була чотирикласна земська школа, в якій навчали письму, читанню та арифметиці. Учні отримували знання з географії, історії та природознавства, а також було обов’язковим знання «Закону Божого». З перших днів заснування в стінах школи здобували освіту здебільшого хлопці, де їх вчили столярному ремеслу. А от вже після революції 1917 року школа стала семирічною, після чого кількість учнів значно збільшилася. В 1935 році було відкрито вже восьмий клас, і школа стала середньою. А в 1938-му зі стін школи вийшов її перший випуск десятикласників. Пізніше було добудовано новий корпус, що дало змогу проводити заняття в одну зміну, адже класних кімнат стало більше. А вже на початку 60-х років навчання в школі було переведено на кабінетну систему.

В 1948 році школу очолив В.О.Сухомлинський. Василь Сухомлинський — заслужений вчитель УРСР, член-кореспондент Академії Педагогічних Наук СРСР, Герой Соціалістичної праці, дитячий письменник, автор багатьох педагогічних праць. Ним було створено модель школи з гуманними гармонійними стосунками, що нині відома у сучасній педагогіці як «школа радості».

Цим навчальним закладом Василь Сухомлинський керував до останку свого життя, 22 роки у Павлиші стали найпліднішим періодом його науково-практичної та літературно-публіцистичної діяльності. Василь Олександрович доклав чимало зусиль, аби піднести пересічну сільську школу на рівень найкращих загальноосвітніх навчальних закладів. Звичайну сільську школу він перетворив у справжню педагогічну лабораторію, де видобував скарби педагогічної мудрості. Все найцінніше, створене великим Вчителем, назавжди увійшло до скарбниці вітчизняної педагогіки та національної духовної культури. 

Шкільний музей:

Після смерті великого Мислителя при Павлиській школі було відкрито музей В.О.Сухомлинського. Спочатку це був меморіальний куточок, створений за ініціативою вчителів. Далі розпочався збір документів, фотографій та інших матеріалів про життя та діяльність видатного педагога-земляка. У 1973 році він набув статусу державного педагогічно-меморіального. Сьогодні у його фондах міститься майже 18,5 тис. одиниць зберігання. Серед них — особисті речі родини Сухомлинських, рукописи, сімейна бібліотека, творчі роботи учнів школи. В стінах музею знаходиться і квартира, де жила сім’я Сухомлинських. Її обстановка проста і скромна. Тут все лишилось, як було за життя Педагога і його родини. Зберігається в музеї й особиста бібліотека самого Сухомлинського (щоправда, не всі 19 тисяч, а близько 7 тисяч томів).

Педагог дозволяв користуватися нею не лише своїм колегам, а й вихованцям. Кожен із них міг зайти у квартиру директора і взяти будь-яку книжку. При цьому, слід особливо підкреслити, і на даний час бібліотека перебуває в чудовому стані.

Тут-таки, в музеї, знаходиться бюст, що є авторською копією пам’ятника на могилі Педагога, він розташований на фоні слів «Серце віддаю дітям», які були не тільки назвою його найвідомішої книги, а й девізом усього життя. Також музей має свій кінозал, де відвідувачі можуть переглянути хронікально-документальні фільми про життя та діяльність Педагога.

У музеї — безліч цікавого. Приміром, діючі моделі електромобіля, сівалки, віялки, молотарки. Виявляється, усе це діти виготовили своїми руками й активно використовували. Приміром верстати на повну потужність працювали під час підготовки до свята врожаю. На пришкільній ділянці хлопчики й дівчатка вирощували хліб, збирали та обробляли його, а потім випікали запашні паляниці.

Після відвідин цього цікавого місця розумієш, у чому його незвичайність: усі тутешні експонати... живі. Життя музею — це не лише екскурсії для гостей і заходи, приурочені до знаменних дат. Тут працює клуб юних сухомлинців — учнів школи — «З поглядом у майбутнє». Вони вивчають спадщину свого славетного земляка, архівні матеріали, пишуть статті до місцевої газети, працюють екскурсоводами, ведуть великий пошук — збирають дані про тих, хто навчався в школі, коли директором був Василь Олександрович. А ще власноруч роблять маленькі сувеніри, котрі дарують кожному, хто відвідує музей, — значки у формі маленького серця, виготовленого з червоної тканини. І, розлетівшись у США, Японію, Китай — в усі куточки планети, — вони завжди нагадуватимуть про велику Людину та Вчителя, який «серце віддав дітям».

Цікаві факти:

На базі школи та музею проходять міжнародні конференції, а їхніми архівами користуються науковці з Китаю, Австралії та інших країн.
За час свого існування державний педагогічно-меморіальний музей В.О.Сухомлинського відвідало понад 380 тисяч осіб — наших співвітчизників і гостей з Білорусії, Грузії, Прибалтики, Молдови, Росії, Австралії, Болгарії, Греції, Італії, Канади, Китаю, Монголії, Польщі, Словаччини, США, Туреччини, Швеції, Японії та інших країн.

Як дістатись:

Школа «під голубим небом» знаходиться на околиці селища Павлиш, на вул. Сухомлинського, 4, на відстані 24 кілометрів від Світловодська, приблизно в 40 хвилинах їзди. Дістатися сюди можна пасажирським автобусом, що курсує на Олександрію, Знам’янку або ж Кіровоград.

Музей працює по буднях, з понеділка по п’ятницю, з 8:00 до 17:00 години. Перерва з 12:00 до 13:00.
НВК «Павлиська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів —  ліцей імені Василя Олександровича Сухомлинського»
НВК «Павлиська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів —  ліцей імені Василя Олександровича Сухомлинського»
НВК «Павлиська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів —  ліцей імені Василя Олександровича Сухомлинського»
НВК «Павлиська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів —  ліцей імені Василя Олександровича Сухомлинського»
НВК «Павлиська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів —  ліцей імені Василя Олександровича Сухомлинського»