Село Зибкове Онуфріївського району
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Історичні

Загальноосвітня школа (стара будівля)

Загальноосвітня школа (стара будівля)
Будівля старої школи знаходиться через дорогу від корпусу сучасного навчального закладу. Майже пів століття історична споруда стоїть порожня, але нагадує про шкільне життя, що кипіло у її стінах, старшому поколінню зибківчан.
Село Зибкове Онуфріївського району,
ІСТОРИЧНА ДОВІДКА
Відомо, що 150 років з моменту заснування Зибкового (1766 рік) на його території школи не було. Тільки на початку ХХ століття одиниці зибківчан навчалися молитвам, Закону Божому. Заняття відбувалися в хаті одного з учнів. Зі спогадів старожилів відомо, що першим учителем був Никифор Митрофанович Іванов, що прибув у Зибкове приблизно у 1912-1913 роках з Крилова (територія сучасної Світловодщини). Чоловік був сином священника, навчав близько 20 учнів.

У 1913 році у селі збудували однокласне училище. За списками початкових училищ відомства Міністерства народної просвіти, що діяли в Олексанрійському уїзді Херсонської губернії, станом на 20 грудня 1915 року у закладі навчалося 87 учнів, з них 72 хлопці і 15 дівчат. Викладали три вчителя, усі приїжджі, один з них навчав Закону Божому. Навчальних днів у році було 150. У цьому ж документі значиться, що восени 1915 року 10 учням було відмовлено у прийомі через тісне приміщення.

Є спогади про те, що у лютому 1918 року жителі Зибкового події Жовтневого перевороту обговорювали на мітингу, що проходив у школі.
У роки окупації (1941-1943) у школі діяв пункт, куди зганяли молодь, яку потім відправляли в Німеччину. Також, за спогадами односельців, у цій будівлі окупанти утримували коней.

Після визволення села (23 листопада 1943 року) у школі провели ремонт і відновили заняття.
На старих фото можна побачити, що біля головного корпусу навчального закладу стояв корпус, в якому розміщувалися їдальня і окремі класи, свого часу він був розібраний.

Стара школа припинила основну діяльність, коли звели нову велику споруду, — у 1973 році. До 90-х років у старій школі ще діяла майстерня: стояли токарні та деревообробні верстати, там проводили уроки праці.

Нині будівля старої школи перебуває на балансі відділу освіти райдержадміністрації.

СЬОГОДЕННЯ
Хоч нова школа розрахована на 300 учнів, на сьогодні їх навчається близько 100.

ЦІКАВІ ФАКТИ
У 1937-1938 роках у школі викладав українську мову Василь Олександрович Сухомлинський.
У сучасній школі діє музейна кімната, декілька її стендів присвячені історії школи та педагогічному колективу — учителям різних років.

ЯК ДІСТАТИСЯ
Адреса: Кіровоградська область, Онуфріївський район, село Зибкове, вулиця Шкільна, 70.
Добратися до Зибкового можна рейсовим автобусом Олександрія–Онуфріївка та Кременчук–Мар’ївка.

Тетяна Юганова
Дякуємо за допомогу у підготовці публікації Івану і Зої Глінкіним