с. Озера Світловодського району Кіровоградської області
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Історичні

Найбільша Братська могила Світловодщини

Найбільша Братська могила Світловодщини
На території нашої області знаходиться велика кількість пам’яток історії, та найбільша кількість пам’ятників і меморіальних комплексів, розташованих на території нашої області, присвячені найбільш трагічній і героїчній сторінці історії нашої держави – Другій Світовій війні, в якій України втратила мільйони співвітчизників.
с. Озера Світловодського району Кіровоградської області, вул. Центральна, 10.
Сотні тисяч людей загинули й на теренах нашої малої Батьківщини, нашої рідної Кіровоградщини, відстоюючи її рубежі, звільняючи міста й села з фашистського полону. Імена багатьох з цих героїв так і лишилися невідомими, а їхні тіла так і залишилися навічно лежати у нашій землі, у численних братських могилах…

Усього на території Кіровоградської області нараховується більше 600 братських могил. Чимало їх і на Світловодщині. Найбільша ж знаходиться в селі Озера Світловодського району. Саме сюди, до Братської могили, розташованої у селі Озера, напередодні 72-ої річниці Великої Перемоги над нацизмом, завітала творча група «Путівника Кіровоградщини».

ХТО ПОХОВАНИЙ У БРАТСЬКІЙ МОГИЛІ ОЗЕР

Нашим гідом у цій історичній подорожі став колишній завуч місцевої школи (нині Озерського НВК), учитель історії, а нині пенсіонер, Василь Миколайович Вовк, який багато років присвятив дослідницькій діяльності та вивченню історії рідного краю. Разом зі своїми вихованцями — учнями Озерської школи, він проводив пошуково-дослідницьку роботу, намагаючись з’ясувати імена людей, похованих у озерській Братській могилі. За його словами, нині тут покоїться прах більше п’яти тисячі осіб, причому левова доля похованих тут людей — це радянські воїни, які загинули під час форсування річки Дніпро в районі острова Змитниця: «Це були люди різних національностей — і казахи, і узбеки, і росіяни, і білоруси, і, звісно, українці, яких загинуло на Дніпрі найбільше. У нашій Братській могилі поховані представники майже всіх національностей колишнього Радянського Союзу. Ми проводили пошукові роботи, в результаті яких нам вдалося встановити імена майже трьох десятків загиблих, завдяки чому їхни рідні можуть вшановувати їх пам’ять, відвідуючи Братську могилу. На жаль, багато людей, які брали участь у форсуванні Дніпра, не мали жодних документів і так званих солдатських медальйонів смерті, адже фактично вони й не були солдатами. Це були так звані «сірі піджаки» (цивільні люди, забрані після звільнення Лівобережної України без належної підготовки, амуніції та зброї для участі в цій масштабній операції — прим. авт.).

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

Форсування Дніпра — одна з найбільш героїчних і, водночас, трагічних сторінок Великої Вітчизняної війни, в якій з обох сторін було задіяно близько чотирьох мільйонів людей. Бойові дії розгорнулись на 750-кілометровому фронті, радянські війська вийшли до Дніпра фронтом від Києва до Запоріжжя.

Битва за Дніпро переросла в боротьбу за визволення Правобережної України від фашистських загарбників. 28 вересня — 3 жовтня 1943 року частини 37 армії, 4-ї і 5-ї гвардійських армій під керівництвом командуючого 2-м Українським фронтом генерала Івана Конєва форсували Дніпро на дільницях Деріївка — Куцеволівка (Онуфріївського району), Табурище — Новогеоргіївськ та Змитниця — Старе Липове Новогеоргіївського району. Це була одна з найбільш масштабних і кривавих воєнних операцій.

ЦІКАВІ ФАКТИ

До 1954 року село Озера було невеличким хутором. Лише з початком будівництва Кременчуцької ГЕС та переселенням населення з територій, затоплених водами Кременчуцького водосховища, Озера набули статусу села. Усього впродовж двох років, з 1955 по 1956, тут було збудовано 255 нових дворів. Найбільше переселенців прийняли Озера з сіл: Чаплище, Липове, Старолипове та Колаборок.

Люди перевозили на нове місце свої речі, предмети побуту, будинки, а разом з цим і пам’ять про предків — могили похованих рідних. Були перенесені на нове місце і останки радянських воїнів, які загинули під час форсування Дніпра в 1943 році і були поховані у Братській могилі неподалік острова Змитниця.

ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ ПАМ’ЯТНОГО ЗНАКУ

Перші перепоховання праху загиблих радянських воїнів з затоплених територій розпочалося після того, як до Озер почали переїжджати переселенці — у 1955-1956 роках.

Наприкінці 50-х років минулого сторіччя на місці перепоховань загиблих при форсуванні Дніпра, було встановлено пам’ятник радянському воїну. Поруч з пам’ятником було встановлено дві стели, до яких місцеві жителі прикріпили фотографії та таблички з даними своїх загиблих рідних, похованих у Братській могилі.

9 травня 1959 року пам’ятник урочисто відкрили. У 1960 році на День Перемоги, 9 травня, за ініціативи тодішнього голови колгоспу ім. Жданова Івана Пшеничного, біля Братської могили чергувала перша Почесна варта з числа учнів Озерської школи, а поруч з пам’ятним знаком вперше запалав «Вічний вогонь».

У 1969 році, рішенням Кіровоградського облвиконкому, Братська могила села Озера була внесена до числа пам’яток історії обласного значення, які охороняються державою, за №279.

У 1990-х роках, за ініціативи іншого голови колгоспу, Олександра Чепуркова, були встановлені меморіальні гранітні плити чорного кольору, на яких викарбувані імена загиблих воїнів, яких вдалося ідентифікувати. Усього тут встановлено 67 плит і увічнено близько 1600 імен. Уздовж цих плит учні та вчителі Озерської школи посадили липи та берези — так була створена гарна затишна алея, що веде до пам’ятника радянському воїну. На жаль, з дев’яти запланованих стелажів з плитами були встановлені лише шість — три стелажі так і не встановили…

СЬОГОДЕННЯ ПАМ’ЯТКИ

Нині меморіальний комплекс Озер фактично знаходиться в тому стані, в якому він був наприкінці 90-х років минулого сторіччя. Він розташований на території місцевої школи, тож, її учні висаджують квіти та слідкують за чистотою.

Щороку в день святкування Великої Перемоги — 9 травня, тут проводяться урочисті заходи. І щороку, на День Перемоги, до Озер, аби вшанувати пам’ять своїх рідних і близьких, чий прах покоїться в Братській могилі, приїздять делегації з різних куточків не лише України, але й усього колишнього Радянського Союзу. У 70-80-ті роки минулого сторіччя їх число інколи сягало 400 осіб…

Адреса: с. Озера, вул. Центральна, 10.

Телефон: (05236) 5-17-48 (сільський голова Віталій Олексійович Федорус), (063) 712 62 11 (Василь Миколайович Вовк).

Олена Єрунова

Найбільша Братська могила Світловодщини
Найбільша Братська могила Світловодщини
Найбільша Братська могила Світловодщини
Найбільша Братська могила Світловодщини
Найбільша Братська могила Світловодщини
Найбільша Братська могила Світловодщини
Найбільша Братська могила Світловодщини
Найбільша Братська могила Світловодщини
Найбільша Братська могила Світловодщини
Найбільша Братська могила Світловодщини
Найбільша Братська могила Світловодщини
Найбільша Братська могила Світловодщини
Найбільша Братська могила Світловодщини
Найбільша Братська могила Світловодщини