с.Бандурове Красносілківської сільської ради, Олександрівський район Кіровоградської області
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Історичні

Свято-Успенська церква

Свято-Успенська церква
Свято-Успенська церква — пам’ятка архітектури місцевого значення. Ця мурована церква другої половини ХІХ століття — однин з п’яти найдавніших православних храмів, що збереглися в Олександрівському районі і які не вдалося зруйнувати в атеїстичні роки. Крім Свято-Успенської церкви вціліли лише храми у Бірках, Розумівці, Іванівці та Кримках.
с.Бандурове Красносілківської сільської ради, Олександрівський район Кіровоградської області,
Церква збудована з червоної цегли місцевого виробництва. За тогочасним звичаєм у розчин для кладки додавали свіжі курячі яйця, які збирали по селу. Тому й стоять стіни Свято-Успенського храму надійно та міцно. Передній фасад споруди пізніше поштукатурено. Затишне подвір’я прикрашають різні види дерев та кущів.

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА:

Спочатку у Бандуровому була дерев’яна Богословська церква, споруджена в другій половині ХVІІІ століття одночасно з церквою у селі Тимошівка нинішнього Кам’янського району Черкаської області. Тоді у цих сіл був один власник.

Дерев’яний храм з часом потребував заміни, і нову цегляну церкву вирішив збудувати в Бандуровому потомствений почесний громадянин, купець Хома Макарович Бондарєв. В 1871 році він звернувся до канцелярії Київської губернської церковно-будівельної присутності, щоб дозволили спорудження храму. До справи був прикладений дозвіл Київської духовної консисторії. Справа була розглянута і вирішена позитивно. Хома Бондарєв доручив будівництво пану Кострицькому, який і керував роботами. Новий храм був освячений вже після смерті Хоми Бондарєва, в 1895 році, на честь Успіння Пресвятої Богородиці. Біля церкви пізніше розмістились будинки церковнопарафіяльної школи та священика.

Наприкінці 30-х років минулого століття храм спіткала доля багатьох церков краю. Його закрили, зруйнували куполи. 1942 року у церкві знову почалось богослужіння. Та радянська влада в 1950-х роках вдруге закрила церкву. Добре, що хоч не зруйнували, а лише перетворили на зерносховище.

В 1991 році жителям села нарешті дозволили вільно молитись Богу у Свято-Успенській церкві.

ЦІКАВІ ФАКТИ:

У Бандурівській церкві з 1843 року священиком був Степан Петрович Грушевський — один з представників роду Грушевських, з якого походить перший глава нашої держави, видатний український історик Михайло Сергійович Грушевський. Степан Грушевський доводився сином брату прадіда першого президента.

Існує народний переказ, що до будівництва Свято-Успенської церкви у купця Хоми Бондарєва народилось тринадцятеро дітей, в тому числі дев’ятеро хлопчиків. Всі вони померли немовлятами. І священики порадили Хомі Бондарєву збудувати церкву, щоб зняти це прокляття. Після початку будівництва, кажуть, смерті немовлят припинилися. Жителі Бандурового з вдячністю згадують благодійника. У Бандуро-вому (колись Бондурова, Бондурове) навіть вигадали легенду, що назва села походить від імені купця Бондарєва.

Засновник храму Хома Бондарєв похований біля храму. Старожили Бандурового згадували, що труну з тілом купця несли на руках від його хутора Ставидлянська Лука біля села Розумівка до Свято-Успенської церкви. На могильній плиті засновника церкви, що збереглась до нашого часу, такий напис: «Потомствений почесний громадянин Хома Макарович Бондарев. Пом. 13 серпня 1886 р. Творцеві храму вдячні парафіяни».

Ворота до території Свято-Успенської церкви ще на початку нашого століття були прикріплені до чавунних колон, привезених з Розумівки в 1886 році і знятих там під час реконструкції Хрестовоздвиженської церкви — усипальні родини Раєвських. Хома Бондарєв встановив їх з дозволу Раєвських. Та при останній реконструкції Хрестовоздвиженської церкви — усипальні родини Раєвських на початку ХХІ століття, колони в Бандуровому викопали і повернули назад, в Розумівку. Натомість, вхідні ворота Свято-Успенської церкви прикріпили до нових цегляних колон.

Цікаво, що не тільки Хома Бондарєв, а й інші представники роду купців Бондарєвих залишились в історії нашого краю як будівничі храмів. У 1800 році «заботами и влиянием» одеського купця, почесного громадянина Омеляна Бондарєва на спільні кошти з рідним братом Макарієм (батьком Хоми Бондарєва) у місті Новогеоргіївську було збудовано дерев’яну церкву в ім’я Воскресіння Христового. Ці ж брати Бондарєви на капітал в 10000 рублів асигнаціями побудували кам’яну церкву. Наприкінці 1950-х років храм зник з лиця землі у зв’язку зі спорудженням Кременчуцької ГЕС і водосховища при ній. У місті Єлисаветграді теж був храм, до будівництва якого причетні Бондарєви.

Це церква в ім’я Пресвятої Богородиці при Єлисаветградській чоловічій гімназії, освячена 1890 року.

У день Успіня Пресвятої Богородиці у Бандуровому відзначають «храм». Храмове свято припадає на 28 серпня. За давньою традицією селяни до цього дня зарані готують різноманітні страви, вранці йдуть до церкви, а потім «храмують» самі і пригощають гостей.

СЬОГОДЕННЯ ПАМ’ЯТКИ АРХІТЕКТУРИ:

Нині Свято-Успенською церквою опікується настоятель храму отець Михайло (Чабан). Хоч батюшка і живе в сусідній Красносілці, а Бандурове потроху вимирає, у церкві все до ладу. Настоятель полюбляє показувати туристам старовинні духовні книги, що збереглись у храмі.

ЯК ДІСТАТИСЯ:

До села Бандурового з Олександрівки кожного дня, крім суботи, курсує автобус Олександрівка-Ставидла. Це 23 км від районного центру. До села власним автотранспортом можна доїхати з Олександрівки від автомагістралі Н14 Олександрівка-Кіровоград-Миколаїв по автомобільному шляху територіального значення Т1209 Новомиргород-Олександрівка.
Інформацію про Свято-Успенську церкву можна отримати в Олександрівському районному краєзнавчому музеї та безпосередньо у настоятеля храму.

Контактні телефони: (05242) 3-27-39 (районний краєзнавчий музей), (096) 669-33-35 (настоятель церкви).