Село Микільське, Світловодський район Кіровоградської області
Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти / Історичні

Микільське реальне чоловіче училище (1908)

Микільське реальне чоловіче училище (1908)
На території нашої області знаходиться чимало пам’ятників архітектури та культури, але уваги туристів заслуговують і ті об’єкти, які не потрапили до їх числа, але які сміливо можна зарахувати до туристичних пам’яток Кіровоградщини. Один із них знаходиться в селі Микільське Світловодського району. Це реальне чоловіче училище, датоване 1908 роком.
Село Микільське, Світловодський район Кіровоградської області,
Цікаві факти:

Цікаву історію, а точніше, передісторію появи школи в с. Микільське розповідає любитель історії (І.П. Кришень, лікар Світловодської ЦРЛ): «До 1905 року в селі взагалі не було школи чи іншого навчального закладу. Але в 1905 році у царя Миколи II народився довгоочікуваний спадкоємець. З нагоди такої радісної звістки цар підписує указ: «Побудувати по всій території Росії, Малоросії 100 шкіл». Підтвердженням цьому можуть служити ковані сходи в старій будівлі школи.

Історична довідка:

Довідка з державного архіву свідчить, що в 1908 році в с. Микільське на кошти земства будувалося реальне училище імені Цесаревича, а в майбутньому планувалося будівництво ще одного.

Однак жителі села стверджують, що в 1908 році училище було вже побудоване і перші його учні зайшли в класи восени цього ж року. На фронтоні будівлі, під самим дахом, червоною цеглою викладена дата: 1908 рік. Скоріш за все, це дійсно дата закінчення будівництва.

У Російській імперії реальним училищем називався середній навчальний заклад з семирічним курсом навчання (у тому числі 1 рік передбачався для навчання на додатковому відділі, для підготовки до вступу у вищі навчальні заклади). На відміну від гімназій, у реальних училищах головна увага приділялася вивченню математики, фізики, природознавства та креслення. Випускники реальних училищ одержували кваліфікацію механіка та мали право на вступ до вищих технічних і сільськогосподарських навчальних закладів (інститутів), але не до університетів. Після 1920 року урядом УРСР реальні училища було перетворено на професійно-технічні училища.

У Микільському реальному училищі навчалися 6 років. Проте, навчання було не обов’язковим. У перші роки після відкриття, його відвідували близько сотні учнів різного віку. Викладали тут російську мову, історію Росії, географію, арифметику, закон Божий і інші предмети. Після закінчення цього навчального закладу, учень за бажанням міг вступити до ремісничого училища, організованого при школі (термін навчання – 4 роки). Після його закінчення випускнику присвоювалося звання столяра і видавався безкоштовно весь столярний інструмент. Так працювало училище до 1917 року.

Починаючи з 1933-34 років у будівлі школи працювала початкова школа, а з 1938 р в с. Микільському школа стала середньою. У 1941 році був перший випуск її учнів.

Під час Другої Світової війни, з 1941 по 1945 рік, школа була закрита.

Під час окупації села німцями, в період з 6 серпня 1941 року по 3 грудня 1943 року, у будівлі школи знаходилась німецька управа.

Сьогодення туристичного об’єкта:

У 1983 році в Микільському збудували нове приміщення школи, в якому нині навчаються діти сіл Микільське і Золотарівка. Натомість будівля старої школи пустує. Більше того, в реєстрі архітектурних пам’яток ця споруда й досі не значиться. А шкода, адже ця будівля могла б стати одним із цікавих туристичних об’єктів нашого краю, а в її просторих кімнатах міг би розташовуватися, приміром, музей історії. Сьогодні ж подивитися на сторічну будівлю можна хіба що ззовні.

Як дістатися:

Село Микільське розташоване на відстані 86 кілометрів від обласного центру. Їхати з Кіровограда до пункту призначення краще через Суботці, Знам’янку, Дмитрівку та Глинськ.

Такий маршрут доповнить подорож приємними враженнями від мальовничих краєвидів Кіровоградщини, з її густими лісами, безкрайніми полями та різнокольоровими пагорбами.

Олена Єрунова.
В матеріалі використана інформація
з офіційного сайту Світловодської районної державної адміністрації
та Вікіпедії.
Микільське реальне чоловіче училище (1908)