Путівник Кіровоградщини / Туристичні об’єкти

МАЗ-205 (вантажний автомобіль)

МАЗ-205 (вантажний автомобіль)
Місто Світловодськ Кіровоградської області
(З нагоди Дня автомобіліста і дорожника)

Автомобіль МАЗ-205 на сьогодні рідкісна машина — їх на пострадянському просторі збереглося всього шість. Й одна з шести — у Світловодську. Поставити самоскид, який відпрацював свій ресурс, на постамент не було вказівкою згори. Це ініціатива тодішнього керівника автотранспортного господарства. Так місцеве починання зберегло унікальний автомобіль, який брав участь у перекритті русла Дніпра при спорудженні Кременчуцької ГЕС.
ІСТОРИЧНА ДОВІДКА
МАЗ-205 — радянський важкий самоскид з колісною формулою 4×2, що серійно випускався Мінським автомобільним заводом з 1947 до 1965 включно, був вдосконаленим варіантом самоскида ЯАЗ-205. Розробка нового автомобіля-самоскида розпочалася на Ярославському автомобільному заводі (ЯАЗ) у 1944 році. Через рік були створені перші дослідні зразки самоскида ЯАЗ-205. Після війни заводу була доручена розробка важких трьох осних вантажних автомобілів сімейства 210, а документація на виробництво двохосьових автомобілів 200-го сімейства, зокрема і самоскида ЯАЗ-205, була передана на нещодавно збудований Мінський автомобільний завод. Самоскиди МАЗ-205 складали левову частку виробництва, оскільки СРСР відновлювався після війни. Протягом усього серійного виробництва МАЗ-205 зазнавав різних доопрацювань і вдосконалень. Так, починаючи з кінця 50-х, лобові стекла кабіни отримали гумові ущільнювачі замість попередніх дерев’яних, з 1958 року потужність двигуна була піднята з 110 до 120 кінських сил. Самоскиди цієї моделі працювали практично на усіх будівництвах СРСР, також їх експортували в Єгипет, Монголію, КНР. Самоскид випускали протягом майже 18 років і зняли з виробництва 31 грудня 1965 року. У період з 1947 до 1966 року включно було випущено 98 721 самоскидів МАЗ-205.

Екземпляри, які збереглися
Один із автомобілів знаходиться на постаменті біля центральної прохідної Мінського автомобільного заводу (Республіка Білорусь).

Братськ, Падун, селище будівників Братської ГЕС, МАЗ-205 на постаменті (Російська Федерація).

Заволжя, Нижньогородська область, проспект Дзержинського, МАЗ-205 на постаменті (Російська Федерація).

Ходовий зразок пізнього МАЗ-205 зберігся в Москві, в музеї Мосміськтрансу (Російська Федерація).

В Україні таких автомобілів два. Один — у Житомирі, на постаменті на території АТП-11855. Другий — у Світловодську.

Світловодський МАЗ — один із перших учасників перекриття річки Дніпра при будівництві Кременчуцької ГЕС. У квітні 1954 року, коли на березі ріки тільки розгорнулося спорудження гідроелектростанції, було утворено АТУ — автомобільно-транспортне управління «Кременчукгесбуд». З Волгодонбуду на масштабне будівництво прибуло 36 вантажних автомобілів, Потім підприємство поповнювалося і незабаром налічувало 56 вантажівок, серед них були автомобілі марки МАЗ-205 — самоскиди випуску 50-х років ХХ століття.

Один із цих самоскидів — ветерана, що вже відпрацював своє, вирішили встановити на постаменті пошани до 35-річчя утворення господарства у квітні 1989 року. Ініціатором встановлення був тодішній директор підприємства Анатолій Павлович Стопа (нині покійний). З 1962 до 1989 року включно на цьому МАЗі працював водій Євгеній Кравченко, який був задіяний у технологічному процесі заводу ЗБВ (залізобетонних виробів). Саме Євгеній Васильович був за кермом цього самоскиду, коли той відправився у свій останній рейс. Автомобіль під’їхав своїм ходом до постаменту, машину автомобільним краном підняли й установили на постаменті пошани.

СЬОГОДЕННЯ
На сьогодні за пам’яткою доглядають та утримують у належному стані працівники Світловодського заводу залізобетонних виробів.

ЦІКАВІ ФАКТИ
МАЗ-205 є частиною туристичного маршруту Світловодщиною, який колись користувавсяпопулярністю. Періодично до Світловодська приїжджають приватні колекціонери, які мріють мати вантажівку у своєму автопарку.

ЯК ДІСТАТИСЯ
Це історичний експонат стоїть на постаменті при в’їзді у місто з боку Крилівського лісництва у промисловій зоні, на території колишнього управління автотранспортного господарства за адресою: м. Світловодськ, вулиця Городоцька, 77. Дістатися до Світловодська можна рейсовим автобусом Кропивницький – Світловодськ, Кременчук – Світловодськ (через Білецьківку).

Тетяна Юганова
фото Богдан Дроздов
Дякуємо за допомогу у підготовці
матеріалу Людмилі Мельніченко,
Євгенієві Кравченку, Михайлові
Литвиненку, Марині Саакян

У тексті використана
інформація з Вікіпедії
МАЗ-205 (вантажний автомобіль)
МАЗ-205 (вантажний автомобіль)
МАЗ-205 (вантажний автомобіль)
МАЗ-205 (вантажний автомобіль)